fbpx
Przejdź do treści

Żywienie ma znaczenie

Powszechnie wiadomo, że jedzenie wywiera znaczący wpływ na zdrowie nasze oraz naszych pociech. Mimo tej świadomości, liczba otyłych dzieci rośnie z roku na rok – prawie 30% polskich 11-latków ma nadwagę. Aby przeciwdziałać temu zjawisku i wykazać jak wielkie znaczenie ma żywienie dziecka w pierwszych latach życia, stworzono program „1000 pierwszych dni dla zdrowia”.

Program obejmuje warsztaty i spotkania edukacyjne na temat żywienia maluchów i jest on dedykowany rodzicom i opiekunom dzieci do 3. roku życia. Żywienie podczas pierwszych 1000 dni życia dziecka ma kluczowe dla jego dalszego, zdrowego rozwoju. Następuje wtedy najbardziej intensywny wzrost – dziecko zwiększa 5-krotnie masę ciała oraz podwaja długość swojego ciała. Podczas tego okresu szczególnie ważne jest zaspokajanie zapotrzebowania na składniki odżywcze, a także wykształcanie prawidłowych nawyków żywieniowych, które w przyszłości pozwolą uniknąć otyłości.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca wyłączne karmienie piersią do szóstego miesiąca życia dziecka. Pozwala ono nie tylko na prawidłowy rozwój i wzrost masy ciała, ale także wspomaga odporność dziecka oraz wywiera wpływ na nawyki żywieniowe dziecka w przyszłości.

Badania wykazują, że kobiece mleko zawiera około 700 gatunków różnych bakterii, które zasiedlają przewód pokarmowy dziecka. U kobiet otyłych, różnorodność bakterii maleje, co niekorzystnie wpływa na nawyki żywieniowe i pokarm, jaki będzie preferowało dziecko w późniejszych latach życia.

W kolejnych miesiącach życia dziecka ważne jest urozmaicanie diety, pamiętając o dostarczaniu wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Nie można się zniechęcać brakiem akceptacji dziecka na nowe pokarmy – czasem nowy pokarm należy podać aż 15 razy, aby dziecko oswoiło się z nowym smakiem! Powinno się również pamiętać o ograniczeniu soli i cukru w diecie dziecka, a także o przyjmowaniu 5 posiłków dziennie, w stałych porach dnia.

Według badań przeprowadzonych przez Fundację NUTRICIA we współpracy z Instytutem Matki i Dziecka oraz Centrum Zdrowia Dziecka, matki popełniają wiele błędów dotyczących żywienia dzieci. Najczęstszymi błędami w diecie maluchów, jest zbyt duże spożycie cukru i soli, dieta uboga w wapń i witaminę D oraz zbyt mała ilość spożywanych warzyw.

Wśród badanych dzieci, 55% miało nieprawidłowy wskaźnik BMI, który wskazuje, czy waga ciała jest prawidłowa. Z badań wynika, że często przekarmiamy maluchy – otrzymują one 16 razy więcej cukru i 14 razy więcej białka niż potrzebują.

Wyniki badań są alarmujące. Należy pamiętać, że nawyki żywieniowe dziecka zależą przede wszystkim od nawyków rodziców. Tak więc będąc świadomym rodzicem, zadbajmy o zdrowie nasze oraz swoich dzieci.

Źródło: www.1000dni.pl

Dostęp dla wszystkich

Wolny dostęp

Ten materiał dostępny jest dla wszystkich czytelników Chcemy Być Rodzicami. Ale możesz otrzymać więcej posiadając Kontro Premium!

Autor

Katarzyna Wielgus

farmaceutka