fbpx
Przejdź do treści

Zła dieta a przedwczesny poród

Uniwersytet badań Adelaide jako pierwszy potwierdził, że kobiety, które odżywiają się w nieprawidłowy sposób przed zajściem w ciążę, są bardziej narażone na przedwczesny poród niż te, które stosują zdrową dietę.

Naukowcy z University of Adelaide’s Robinson Research Institute przebadali nawyki żywieniowe ponad 300 kobiet z południowej Australii.

Opublikowane w The Journal of Nutrition wyniki pokazują, że kobiety, które przed ciążą konsekwentnie stosowały dietę bogatą w białka i owoce, rzadziej rodziły przed terminem. Natomiast te, które nagminnie spożywały produkty z wysoką ilością tłuszczu i cukru były o 50 % bardziej narażone na przedwczesny poród.

„Pród rzedwczesny jest główną przyczyną chorób i śmierci niemowląt i występuje w przypadku jednej na 10 ciąż na całym świecie. Powinniśmy jak najlepiej zrozumieć warunki, które do niego prowadzą, gdyż pomoże to ratować zdrowie i życie niemowląt”, mówi autor dr Jessica Grieger, pracownik naukowy z Robinson Research Institute.

Źródło: https://www.medicalnewstoday.com

Dostęp dla wszystkich

Wolny dostęp

Ten materiał dostępny jest dla wszystkich czytelników Chcemy Być Rodzicami. Ale możesz otrzymać więcej posiadając Kontro Premium!

Autor

Marlena Jaszczak

absolwentka SWPS, kobieta o wielu talentach.