fbpx
Przejdź do treści

Zakrzepica a doustna antykoncepcja hormonalna – jak wspomóc się dietą?

dieta pigułki zakrzepica
fot. 123rf.com

Co jeść i czego unikać, by zmniejszyć ryzyko rozwoju zakrzepicy, które podwyższa się wraz ze stosowaniem antykoncepcji hormonalnej?

Zakrzepica a doustna antykoncepcja hormonalna

Zakrzepica krwi należy do rzadkich, lecz groźnych skutków ubocznych stosowania doustnej antykoncepcji hormonalnej. Liczba kobiet, które jej doświadczają, jest 2 razy wyższa w grupie przyjmującej dwuskładnikowe tabletki antykoncepcyjne (DTA), niż wśród kobiet, które tej formy antykoncepcji nie stosują. Ryzyko rozwoju zakrzepicy rośnie wraz z zawartością estrogenów w tabletkach antykoncepcyjnych oraz czasem ich przyjmowania.

Badania wskazują na to, że istotne znaczenie ma także rodzaj przyjmowanych estrogenów. Okazuje się, że syntetyczny estrogen (etynyloestradiol) w większym stopniu niż naturalny estradiol przyczynia się do agregacji płytek krwi (tworzenia zakrzepów).

Dieta w doustnej antykoncepcji hormonalnej

Dieta kobiety stosującej DTA powinna zawierać pokarmy bogate w polifenole, związki powszechnie znane ze swoich właściwości antyoksydacyjnych. Badania wskazują także na ich istotne działanie w procesie krzepnięcia krwi – hamują agregację płytek krwi i zmniejszają masę skrzepów.

Głównym źródłem tych substancji w diecie są: aronia czarnoowocowa, winogrono czerwone i czerwone wino. Co ciekawe, naukowcy nie zaobserwowali działania antyagregacyjnego przy spożyciu białego wina. Polifenole obecne są także w pomidorach, czosnku, cebuli, zielonej herbacie, kawie, chmielu zwyczajnym i miłorzębie zwyczajnym. Ponadto znajdziemy je w przyprawach, przede wszystkim w cynamonie, imbirze i kurkumie.

Działanie zapobiegające tworzeniu zakrzepów przypisuje się również kwasom omega-3, zwłaszcza EPA i DHA, obecnym w tłustych rybach i tranie.

W czasie stosowania doustnej antykoncepcji hormonalnej niezalecane jest natomiast spożywanie nasyconych kwasów tłuszczowych, które wykazują działanie wzmagające agregację płytek krwi. Ich duże ilości znajdują się w mięsie wieprzowym (zwłaszcza w boczku, golonce, karkówce i łopatce) oraz w mięsie wołowym (przede wszystkim w szpondrze).

Konieczna konsultacja lekarska!

Zakrzepica u kobiet przyjmujących doustną antykoncepcję hormonalną nie jest częsta. Może jednak doprowadzić do zatorowości płucnej, a nawet śmierci.

Odpowiednia dieta jest elementem profilaktycznym i wspomagającym leczenie zakrzepicy. Nie zastąpi jednak leczenia farmakologicznego w aktywnej chorobie.

Ból kończyny dolnej podczas chodzenia oraz jej obrzęk, zaczerwienienie i nadmierne ocieplenie, należy koniecznie skonsultować z lekarzem, by w razie postawienia diagnozy niezwłocznie wdrożyć odpowiednią terapię.

Źródła:

McEwen B.J.; The Influence of Diet and Nutrients on Platelet Function; Semin. Thromb. Hemost.; 2014; 40(2); str. 214-226.
Kim S.Y. i wsp.; Platelet Anti-Aggregation Activities of Compounds from Cinnamomum cassia; J. Med. Food; 2010; 13(5); str. 1069-1074.

Piątkowska E. i wsp.; Antocyjany – charakterystyka, występowanie i oddziaływanie na organizm człowieka; Żywność: nauka – technologia – jakość; 2011; 4(77); str. 24-35.

Sitruk-Ware R.; Hormonal contraception and thrombosis; Fertility and sterility; American Society for Reproductive Medicine; 2016; 106(6); str.1289-1294.

Szczechowiak K. i wsp.; Rola diety w doustnej antykoncepcji hormonalnej; Seksuologia Polska; 2016; 14(2); str. 88-94.

Wolski H.; Wybrane aspekty działań niepożądanych złożonej doustnej antykoncepcji hormonalnej; Ginekol Pol; 2014; 85; str. 944-949.

Dostęp dla wszystkich

Wolny dostęp

Ten materiał dostępny jest dla wszystkich czytelników Chcemy Być Rodzicami. Ale możesz otrzymać więcej posiadając Kontro Premium!

Autor

Katarzyna Kowalczyk

Magister fizjoterapii, absolwentka studiów podyplomowych na kierunku dietetyka. Pasjonuje się kobiecym zdrowiem. Prowadzi stronę: facebook.com/kowalczykfizjo