Co jeść i czego unikać, by zmniejszyć ryzyko rozwoju zakrzepicy, które podwyższa się wraz ze stosowaniem antykoncepcji hormonalnej?
Zakrzepica a doustna antykoncepcja hormonalna
Zakrzepica należy do rzadkich, lecz groźnych skutków ubocznych stosowania doustnej antykoncepcji hormonalnej. Liczba kobiet, które jej doświadczają, jest 2 razy wyższa w grupie przyjmującej dwuskładnikowe tabletki antykoncepcyjne (DTA), niż wśród kobiet, które tej formy antykoncepcji nie stosują. Ryzyko rozwoju zakrzepicy rośnie wraz z zawartością estrogenów w tabletkach antykoncepcyjnych oraz czasem ich przyjmowania.
Badania wskazują na to, że istotne znaczenie ma także rodzaj przyjmowanych estrogenów. Okazuje się, że syntetyczny estrogen (etynyloestradiol) w większym stopniu niż naturalny estradiol przyczynia się do agregacji płytek krwi (tworzenia zakrzepów).
Dieta w doustnej antykoncepcji hormonalnej
Dieta kobiety stosującej DTA powinna zawierać pokarmy bogate w polifenole, związki powszechnie znane ze swoich właściwości antyoksydacyjnych. Badania wskazują także na ich istotne działanie w procesie krzepnięcia krwi – hamują agregację płytek krwi i zmniejszają masę skrzepów.
Głównym źródłem tych substancji w diecie są: aronia czarnoowocowa, winogrono czerwone i czerwone wino. Co ciekawe, naukowcy nie zaobserwowali działania antyagregacyjnego przy spożyciu białego wina. Polifenole obecne są także w pomidorach, czosnku, cebuli, zielonej herbacie, kawie, chmielu zwyczajnym i miłorzębie zwyczajnym. Ponadto znajdziemy je w przyprawach, przede wszystkim w cynamonie, imbirze i kurkumie.
Działanie zapobiegające tworzeniu zakrzepów przypisuje się również kwasom omega-3, zwłaszcza EPA i DHA, obecnym w tłustych rybach i tranie.
W czasie stosowania doustnej antykoncepcji hormonalnej niezalecane jest natomiast spożywanie nasyconych kwasów tłuszczowych, które wykazują działanie wzmagające agregację płytek krwi. Ich duże ilości znajdują się w mięsie wieprzowym (zwłaszcza w boczku, golonce, karkówce i łopatce) oraz w mięsie wołowym (przede wszystkim w szpondrze).
Konieczna konsultacja lekarska!
Zakrzepica u kobiet przyjmujących doustną antykoncepcję hormonalną nie jest częsta. Może jednak doprowadzić do zatorowości płucnej, a nawet śmierci.
Odpowiednia dieta jest elementem profilaktycznym i wspomagającym leczenie zakrzepicy. Nie zastąpi jednak leczenia farmakologicznego w aktywnej chorobie.
Ból kończyny dolnej podczas chodzenia oraz jej obrzęk, zaczerwienienie i nadmierne ocieplenie, należy koniecznie skonsultować z lekarzem, by w razie postawienia diagnozy niezwłocznie wdrożyć odpowiednią terapię.
Źródła:
McEwen B.J.; The Influence of Diet and Nutrients on Platelet Function; Semin. Thromb. Hemost.; 2014; 40(2); str. 214-226.
Kim S.Y. i wsp.; Platelet Anti-Aggregation Activities of Compounds from Cinnamomum cassia; J. Med. Food; 2010; 13(5); str. 1069-1074.
Piątkowska E. i wsp.; Antocyjany – charakterystyka, występowanie i oddziaływanie na organizm człowieka; Żywność: nauka – technologia – jakość; 2011; 4(77); str. 24-35.
Sitruk-Ware R.; Hormonal contraception and thrombosis; Fertility and sterility; American Society for Reproductive Medicine; 2016; 106(6); str.1289-1294.
Szczechowiak K. i wsp.; Rola diety w doustnej antykoncepcji hormonalnej; Seksuologia Polska; 2016; 14(2); str. 88-94.
Wolski H.; Wybrane aspekty działań niepożądanych złożonej doustnej antykoncepcji hormonalnej; Ginekol Pol; 2014; 85; str. 944-949.
Dostęp dla wszystkich
Wolny dostęp
Ten materiał dostępny jest dla wszystkich czytelników Chcemy Być Rodzicami. Ale możesz otrzymać więcej posiadając Kontro Premium!