fbpx
Przejdź do treści

Dieta śródziemnomorska: sposób na długowieczność i większe szanse in vitro

Para wspólnie przygotowująca posiłek w kuchni
Fot. Pixabay.com

Dieta, którą stosują mieszkańcy państw basenu Morza Śródziemnego, może znacząco poprawić szanse na ciążę w wyniku procedury in vitro – wynika z najnowszych analiz przeprowadzonych przez greckich naukowców. To już kolejne badanie potwierdzające wpływ diety śródziemnomorskiej na płodność.

Dieta śródziemnomorska, typowa dla takich krajów, jak Francja, Grecja i Włochy, obfituje w warzywa, owoce, ziarna, nasiona, ryby i oliwę z oliwek. Zdecydowanie mniej jest w niej mięsa i nabiału. Do tej pory w wielu badaniach wykazano, że menu oparte o powyższe produkty wiąże się m.in. z obniżeniem ryzyka chorób serca i nadciśnienia oraz zwiększeniem płodności. Nowe badania sugerują też korzystny wpływ diety śródziemnomorskiej na skuteczność in vitro.

Niedawne analizy, przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Harokopio, objęły 244 kobiety w wieku 22-41 lat (o prawidłowej wadze), które zgłosiły się do kliniki w Atenach na pierwszy cykl in vitro. Każda z nich otrzymała kwestionariusz dotyczący nawyków żywieniowych z ostatnich 6 miesięcy i zaznaczyła w nim częstotliwość spożywania produktów z określonych grup. Następnie badacze przeanalizowali wyniki, by określić, na ile codzienny jadłospis badanych był zbliżony do diety śródziemnomorskiej. Na tej podstawie kobiety podzielono na trzy grupy.

Wpływ diety śródziemnomorskiej na skuteczność in vitro – większy niż się spodziewano

W kolejnych miesiącach naukowcy poddali analizom skuteczność wykonanych zabiegów in vitro. Jak się okazało, w pierwszej grupie, w której znalazły się kobiety stosujące dietę najbliższą śródziemnomorskiej, odsetek ciąż po pierwszym cyklu in vitro wyniósł 50%. W grupie trzeciej, do której przyporządkowano panie o nawykach żywieniowych najmniej przypominających dietę śródziemnomorską, zabiegi przyniosły pozytywny efekt tylko w 29%.

Ciekawe wyniki przyniosły także dalsze badania. U kobiet z pierwszej grupy, które zaszły w ciążę podczas pierwszego cyklu in vitro, odsetek żywych urodzeń wyniósł 48,8%. Wśród pań, którym według przyjętych kryteriów przyznano najmniej punktów za dietę, żywe urodzenia udało się uzyskać tylko w 26.6%.

Co więcej, wśród kobiet poniżej 35 lat już 5-procentowy wzrost punktów za dietę wiązał się z blisko trzykrotnym zwiększeniem szans na ciążę i późniejsze żywe urodzenie. Podobnych zależności nie odnotowano u pań powyżej 35. roku życia. Naukowcy podkreślają jednak, że korzyści wynikające z diety śródziemnomorskiej mogły być u nich mniej zauważalne. W tym wieku często występują zmiany hormonalne, znacznie niższa jest też rezerwa jajnikowa.

Dieta śródziemnomorska – na płodność kobiet i mężczyzn

Autorzy nowych odkryć podejrzewają, że za zwiększenie płodności mogą odpowiadać antyoksydanty, które znajdują się w owocach, warzywach i produktach pełnoziarnistych. Zaznaczają jednak, że potrzeba dodatkowych, dokładniejszych badań, które pozwoliłyby potwierdzić powiązanie między dietą a skutecznością in vitro. Wówczas można byłoby określić, który składnik wpływa na skuteczność in vitro, a w przyszłości stworzyć nowe rekomendacje żywieniowe dla kobiet.

Nikos Yiannakouris, który kierował greckimi badaniami, zaznacza, że zdrowa dieta i styl życia są jednakowo ważne dla kobiet i mężczyzn, którzy starają się o dziecko. Poprzednie prace naszej grupy naukowej wykazały, że dieta śródziemnomorska poprawiała także jakość nasienia u partnerów – podkreśla Yiannakoiris w rozmowie z magazynem New Scientist.

Źródło: medscape.com, newscientist.com

Dostęp dla wszystkich

Wolny dostęp

Ten materiał dostępny jest dla wszystkich czytelników Chcemy Być Rodzicami. Ale możesz otrzymać więcej posiadając Kontro Premium!

Autor

Natalia Łyczko

Absolwentka filologii polskiej na Uniwersytecie Warszawskim. Redaktorka i korektorka – z zawodu i pasji. Miłośniczka kawy, kotów i podróży.