Przejdź do treści

Wpływ białka zwierzęcego na funkcjonalność dojrzałych mężczyzn

Najnowsza publikacja Amerykańskiego Stowarzyszenia Społeczeństwa Geriatrycznego sugeruje, że dieta bogata w białko zwierzęce może mieć korzystny wpływ na psychiczne, psychologiczne i społeczne funkcjonowanie mężczyzn w podeszłym wieku.

Spór

Inne niedawno przeprowadzone badania zasugerowały, że spożywanie dużej ilości białka zwierzęcego w wieku średnim jest „równie szkodliwe, jak palenie”, w związku z czym dla długiego i zdrowego życia zalecano spożywanie niewielkiej ilości tych protein.

Wyniki jeszcze innych badań, opublikowane w sprawozdaniu Narodowej Agencji Nauki, wykazywały, że jedzenie grillowanego mięsa zwiększa ryzyko zachorowania na Alzheimera.

Jednakże, autorzy najnowszego badania twierdzą, że starzenie się może zmniejszyć zdolność organizmu do przyswajania białek, co może oznaczać, że nasze na nie zapotrzebowanie rośnie wraz z wiekiem.

Wraz z wydłużającą się średnią długością życia, rośnie ilość osób zmagających się z pogarszającymi się zdolnościami poznawczymi oraz trudnościami w wykonywaniu codziennych czynności. I nie chodzi tu jedynie o czynnik emocjonalny, ale i o potencjalne zagrożenie dla gospodarki krajów,  w których rozwija się ten problem.

W związku z tym, grupa naukowców z Narodowego Instytutu Zdrowia i Żywienia w Japonii, kierowana przez Megumi Tsubota-Utsugi, postanowiła przeprowadzić badania, mające na celu ocenienie wpływu spożywania białka zwierzęcego przez dojrzałe kobiety i mężczyzn, na ich zdolności funkcjonalne.

Badanie

Przebadano 1007 osób, których średnia wieku wynosiła 67,4 lat. Uczestnicy zostali dwukrotnie poproszeni o wypełnienie kwestionariuszy dotyczące nawyków żywieniowych. Różnica czasu między wypełnianiem pierwszego i drugiego formularza wynosiła 7 lat. Następnie przeprowadzono testy wydolności funkcjonalnej, obejmujące czynniki socjalno-intelektualne oraz symulacje codziennych czynności życiowych.

Wyniki

Wykazano, że mężczyźni, których dieta zawierała duże ilości białka zwierzęcego byli o 39% mniej podatni na spadek poziomu funkcjonalności, w porównaniu z tymi, którzy spożywali niewielkie ilości tego białka. Zależność ta nie została potwierdzona u kobiet. Nie wykazano także korelacji pomiędzy spożywaniem białka pochodzenia roślinnego a poziomem funkcjonalności.

Dostęp dla wszystkich

Wolny dostęp

Ten materiał dostępny jest dla wszystkich czytelników Chcemy Być Rodzicami. Ale możesz otrzymać więcej posiadając Kontro Premium!
Autor

Marlena Jaszczak

absolwentka SWPS, kobieta o wielu talentach.