fbpx
Przejdź do treści

Wegetarianizm dla każdego

Ministerstwo Zdrowia ogłosiło, że dobrze zbilansowana dieta wegetariańska jest bezpieczna na każdym etapie życia. Oznacza to, że może ona być stosowana również przez kobiety w ciąży, dzieci, a nawet sportowców.

Lekarze i dietetycy przekonują, że prawidłowo zbilansowana dieta bezmięsna nie niesie ze sobą żadnego ryzyka niedoborów pokarmowych. Pomimo to, wegetarianizm budzi nadal wiele kontrowersji, szczególnie, gdy dotyczy kobiet w ciąży i bardzo małych dzieci. Tymczasem dietetycy i lekarze przekonują, że prawidłowo skomponowana bezmięsna dieta jest nieszkodliwa na każdym etapie życia, nawet w przypadku niemowląt. Badania Centrum Zdrowia Dziecka wykazały, że rozwój dzieci wegetariańskich przebiega dokładnie tak samo, jak dzieci jedzących mięso, a rozwój intelektualny nawet lepiej. Odnoszący międzynarodowe sukcesy sportowe Joel Kirkilis udowodnił natomiast, że nawet osoby uprawiające kulturystykę mogą z powodzeniem praktykować weganizm, bez utraty masy mięśniowej.

„Jeżeli chodzi o kobiety w ciąży, to jak najbardziej nie muszą one rezygnować ze swoich ideologii, nie muszą wracać do spożywania mięsa, muszą jednak zwracać uwagę na poszczególne składniki mineralne i witaminy, z ogromnym naciskiem na stężenie żelaza w organizmie. Dziecko pobiera bardzo dużo żelaza od mamy, dlatego w tym wypadku suplementacja jest zazwyczaj niezbędna” – mówi Hanna Stolińska, dietetyk z Instytutu Żywności i Żywienia, w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle.

Dobrym źródłem żelaza są rośliny strączkowe. Warto łączyć je z warzywami lub owocami, które zawierają witaminę C, aby organizm lepiej przyswoił żelazo. W wegetariańskiej diecie kobiet ciężarnych powinno znaleźć się przede wszystkim białko i złożone węglowodany. Ich źródłem są kasze, płatki zbożowe, rośliny strączkowe, warzywa, owoce, orzechy i nasiona.

„Dieta wegańska też może być stosowana w okresie ciąży, natomiast jest już bardziej ryzykowna i uważam, że w naszych warunkach kobieta na diecie wegańskiej powinna od czasu do czasu uzupełnić swoją dietę przynajmniej o jajko czy produkt białkowy, nabiałowy. Niekoniecznie musi wracać do mięsa” – mówi Hanna Stolińska.

Znacznie ostrożniej dietetycy podchodzą natomiast do weganizmu u dzieci. Niektórzy uważają, że taka dieta jest zbyt ryzykowna, inni są zdanie, że pod kontrolą lekarza lub dietetyka dziecko może być weganinem, suplementując witaminę B12, kwasy Omega-3, tran oraz wapń.

Źródło: www.newseria.pl

Dostęp dla wszystkich

Wolny dostęp

Ten materiał dostępny jest dla wszystkich czytelników Chcemy Być Rodzicami. Ale możesz otrzymać więcej posiadając Kontro Premium!

Autor

Katarzyna Wielgus

farmaceutka