Świadomość wartości odżywczych pożywienia umożliwia racjonalizację diety, która ma szczególne znaczenie w przypadku chorób stających czasem na drodze do rodzicielstwa. Co i jak jeść, by zmienić tę sytuację?
Hashimoto
Każdy posiłek osoby z Hashimoto powinien składać się w 20–30% z białka, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego. Ta zasada dotyczy również deserów i przekąsek. Dla wegan i wegetarian alternatywnym źródłem białka są białko serwatki, spirulina, migdały, orzechy włoskie, chia, len i białko konopi.
Zaleca się, by chorzy wybierali zdrowe tłuszcze – od 4 do 6 łyżek stołowych dziennie – zawarte w:
- awokado (surowym);
- orzechach i nasionach (przede wszystkim dyni, chia i lnu);
- wiejskim maśle;
- oliwie z oliwek tłoczonej na zimno, nierafinowanej;
- oleju kokosowym (tłoczonym na zimno) z kwasem laurynowym, który wzmacnia pracę układu hormonalnego.
Nie mniejszą rolę w Hashimoto odgrywają węglowodany. Dlatego sugeruje się spożywanie owoców (2 x po pół szklanki dziennie), zbóż (1/2–1 szklanki ziaren dziennie) i warzyw bogatych w skrobię.
Dostęp dla posiadaczy Konta Premium
Kup Konto Premium
Ten artykuł był opublikowany w jednym z naszych magazynów Chcemy Być Rodzicami. Aby zobaczyć materiał wykup Konto Premium.