fbpx
Przejdź do treści

Trzy przepisy na lato, które zwiększą twoją płodność

Propłodnościowy koktajl z bananów, borówek, truskawek

Lato to idealny czas na zmiany w diecie. Dostępność owoców i warzyw jest olbrzymia i zachęca do zdrowego żywienia. Sprawdziliśmy, jak poprawić płodność za pomocą prostych dań.  

1. Ryba wpływa. Pstrąg w maśle czosnkowym z parmezanem 

Olbrzymi wpływ na prawidłowe funkcjonowanie hormonów, a za tym na płodność mają kwasy tłuszczowe z grupy Omega-3. Najwięcej tego typu kwasów znajdziemy w rybach.

Składniki: 

  • pstrąg patroszony 2 sztuki 
  • Cytryna 1 sztuka 
  • Pietruszka 0,5 pęczka 
  • Sól morska 1 szczypta 
  • Pieprz czarny/cytrynowy mielony 1 szczypta 
  • Czosnek 2 ząbki, 2łyżki masła 
  • Wiórki parmezanu – 2 łyżki 

Cytrynę obrać ze skórki, pokroić na plasterki, włożyć po kilka do ryby. Natkę pietruszki drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać razem z masłem. Następnie powstałe masło czosnkowe przełożyć do wnętrza pstrąga. Całość odstawić do lodówki na około godzinę. Oprószyć parmezanem. Piec w folii aluminiowej w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.  

2. Kiszone buraki  

Kiszonki to prawdziwa kopalnia zdrowia. Zawierają takie składnik jak bakterie kwasu mlekowego, sprzężone kwasy linolowe (CLA), bakteriocydy i sfingolipidy, a także bioaktywne peptydy. Dzięki temu poprawiają ukrwienie i funkcjonowanie organizmu.  

Składniki: 

  • 2 kg buraków, 
  • 2,5 l przegotowanej i ostudzonej wody, 
  • 2 łyżki soli, 
  • 4 listki laurowe, 
  • 6 ząbków czosnku, 
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu, 
  • kilka ziarenek ziela angielskiego. 

Obrane uprzednio buraki kroimy w plasterki i przekładamy do słoja. Do słoików wkładamy listki laurowe, czosnek, pieprz czarny i ziele angielskie. Całość zalewamy wodą wymieszaną z solą. Słoje zamykamy i odstawiamy na tydzień. W tym czasie przebiegnie fermentacja. Gdy to już nastąpi, zbieramy pianę z powierzchni, zakręcamy słoik i odstawiamy w chłodne miejsce. Przygotowane buraki można jeść jako dodatek do dań, używać do barszczu lub koktajlów warzywno-owocowych.  

3. Koktajle zdrowia 

Właściwe funkcjonowanie organizmu zapewni nam lepszą płodność. By osiągnąć ten stan należy zadbać o dostarczenie wszystkich potrzebnych mikro i makroskładników. Szczególnie latem w łatwy sposób możemy tworzyć koktajle, które uzupełnią ewentualne niedobory. Warto samemu również eksperymentować i dodawać ulubione składniki.  

Składniki: 

  • Maliny (małe opakowanie, mogą być też dowolne inne owoce) 
  • Nasiona chia/zarodki pszenne 
  • Olej lniany/olej z wiesiołka (łyżeczka, dwie) 
  • Sok z cytryny  
  • Mleko/woda 

Wszystkie składniki należy zmiksować/zblendować, zaś oczekiwaną konsystencję uzyskać poprzez dodanie płynnych składników: wodę lub mleko. 

Dostęp dla wszystkich

Wolny dostęp

Ten materiał dostępny jest dla wszystkich czytelników Chcemy Być Rodzicami. Ale możesz otrzymać więcej posiadając Kontro Premium!

Autor

Piotr Celej

Dziennikarz od ponad dekady. Prywatnie miłośnik zdrowej kuchni, sportu i historii.