fbpx
Przejdź do treści

Truskawki – letnia miłość

Sezon na truskawki niestety powoli się kończy, ale warto z niego korzystać do samego końca. Najlepsze są surowe, ale można jeść je w postaci koktajli łącząc z innymi owocami, dodawać do ciast, makronu, a nawet zamrażać. Poza tym, że są po prostu pyszne to prawdziwa bomba witaminowa.

Dobre, bo polskie. Truskawek nie musimy importować, rosną w całej Polsce. Wiele osób samodzielnie uprawia je we własnych, przydomowych ogródkach.

Mają wiele pozytywnych właściwości zdrowotnych. Dostarczają naszemu organizmowi przeciwutleniacze. A te z kolei niszczą wolne rodniki, które są odpowiedzialne za starzenie się skóry i szkodliwy wpływ na nasz mózg. Zatem dzięki jedzeniu truskawek możemy dłużej utrzymać młodość, a także w sposób naturalny wzmocnić swoją pamięć.

Dodatkowo są idealną przekąską między posiłkami, ponieważ mają niski indeks glikemiczny i całą masę błonnika. A więc spowalniają wchłanianie glukozy, powodują łagodne zwiększanie glikemii i insulinemii poposiłkowej, co skutkuje zmniejszeniem uczucia łaknienia na dłuższy czas. Również błonnik pozwala na długo odczuwać sytość.

Truskawki mają więcej witaminy C niż cytryna czy grejpfrut. Ta z kolei wspomaga działanie kolagenu, który likwiduje zmarszczki i łagodzi stres. Poprawiają zdrowie i urodę, są tanie i polskie, można je dowolnie łączyć z innymi owocami. Podawać zamiast ciasteczek, dodawać do ciast i obiadów. A na stole kuchennym wyglądają równie ładnie, jak bukiet świeżych kwiatów.

Magda Dubrawska

Dostęp dla wszystkich

Wolny dostęp

Ten materiał dostępny jest dla wszystkich czytelników Chcemy Być Rodzicami. Ale możesz otrzymać więcej posiadając Kontro Premium!

Autor

Chcemy Być Rodzicami

Jedyny magazyn poradnikowy dla starających się o dziecko. Starania naturalne, inseminacja, in vitro, adopcja.