Przejdź do treści

Tłuszcz szkodliwy dla płodności. Zobacz, jakich tłuszczów lepiej unikać

Nasycone kwasy tłuszczowe są syntetyzowane w organizmie, dostarczanie ich z pożywieniem nie jest konieczne. – unsplash.com

Ilość i jakość spożywanego tłuszczu może stanowić czynnik ryzyka wielu chorób, m.in. otyłości, nowotworów, cukrzycy i schorzeń układu krążenia. Badania naukowe wskazują̨ również na możliwy wpływ różnego rodzaju kwasów tłuszczowych na kobiecą płodność.

Nasycone kwasy tłuszczowe są syntetyzowane w organizmie, dostarczanie ich z pożywieniem nie jest konieczne. Zbyt wysokie spożycie może przyczyniać się m.in. do zwiększonej krzepliwości krwi, wzrostu ciśnienia tętniczego krwi oraz zaburzeń rytmu serca. Do najbogatszych źródeł należą m.in. masło, ser żółty, pełnotłuste mleko, śmietana, czekolada, olej kokosowy oraz olej palmowy.

Nienasycone kwasy tłuszczowe występują zarówno w produktach roślinnych, jak i zwierzęcych, do głównych źródeł zalicza się m.in. oleje roślinne, awokado, orzechy i nasiona. Według niektórych autorów spożywanie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych – WNKT (obecnych np. w tłustych rybach morskich), zwiększających wrażliwość na insulinę oraz łagodzących stany zapalne, może wpływać na poprawę płodności. WNKT regulują też rozwój i metabolizm tkanki tłuszczowej.

Dostęp dla posiadaczy Konta Premium

Kup Konto Premium

Ten artykuł był opublikowany w jednym z naszych magazynów Chcemy Być Rodzicami. Aby zobaczyć materiał wykup Konto Premium.
Autor

Chcemy Być Rodzicami

Jedyny magazyn poradnikowy dla starających się o dziecko. Starania naturalne, inseminacja, in vitro, adopcja.

Najnowsze artykuły