fbpx
Przejdź do treści

Tak, picie alkoholu zwiększa ryzyko raka piersi

alkohol rak piersi
Fot. 123rf

Mocne dowody naukowe wskazują na to, że spożywanie alkoholu zwiększa ryzyko zachorowania na raka piersi. Wiele kobiet jednak nie zdaje sobie z tego sprawy. Wbrew pozorom, nie istnieje „bezpieczna” ilość alkoholu!

Od dziesięcioleci naukowcy badają związek między spożywaniem alkoholu a rakiem piersi – liczne dowody wskazują, że picie zwiększa ryzyko zachorowania. Pomimo tego wiele kobiet nie zdaje sobie sprawy, że nawyki związane z piciem alkoholu mogą wpływać na ich ryzyko zachorowania na raka.

Badania pokazują, że spożywanie alkoholu zwiększa ryzyko raka piersi nawet od 7 do 16%. Jednak studium opublikowane w czasopiśmie Preventive Medicine Reports wykazało, że tylko 25% kobiet w wieku od 15 do 44 lat jest świadomych tego związku.

Dlaczego alkohol zwiększa ryzyko raka piersi?

Chociaż badania wykazały, że alkohol zwiększa ryzyko nowotworu piersi, naukowcy wciąż pracują nad zrozumieniem mechanizmu stojącego za tym związkiem.

Oto dotychczasowe teorie:

  • Wiemy, że alkohol zwiększa ilość estrogenu w organizmie, a u kobiet, a zwłaszcza kobiet po menopauzie, estrogen odgrywa rolę w rozwoju wrażliwego na hormony raka piersi.
  • Alkohol utrudnia organizmowi wchłanianie kwasu foliowego i innych składników odżywczych. Kwas foliowy jest ważny, ponieważ bierze udział w regeneracji ludzkiego DNA. Komórki, które mają uszkodzone DNA, są bardziej podatne na nowotwory.
  • Picie alkoholu wzmacnia tendencję do zwiększonego spożycia kalorii. Wiemy, że istnieje związek między przyrostem masy ciała, szczególnie dodatkową tkanką tłuszczową, a nowotworami.

Spożywanie alkoholu wiąże się nie tylko z rakiem piersi, ale również z nowotworami jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku, wątroby, okrężnicy i odbytnicy. Czy to nie przemawia za pełną abstynencją?

Jaka ilość alkoholu jest bezpieczna?

Jeśli chodzi o ryzyko raka piersi, żadna ilość alkoholu nie jest uważana za bezpieczną.

Każdy drink może zwiększyć ryzyko – mniejszy zwiększa je minimalnie, ale jednak. Związek między spożywaniem alkoholu a ryzykiem zachorowania na ten nowotwór jest liniowy, co oznacza, że ryzyko wzrasta, im więcej pijemy. Na szczęście zmniejszając spożycie alkoholu, zmniejszasz również ryzyko.

Co robić w takim razie? Alkohol jest częścią naszej kultury, jest obecny podczas uroczystości rodzinnych, większość z nas lubi wypić lampkę wina dla relaksu po ciężkim tygodniu pracy. 

Biorąc pod uwagę ocenę ryzyka i możliwość „odstresowania” się za kompromis można uznać od jednego do dwóch drinków tygodniowo. Nie więcej!

Źródło: Healthline

Dostęp dla wszystkich

Wolny dostęp

Ten materiał dostępny jest dla wszystkich czytelników Chcemy Być Rodzicami. Ale możesz otrzymać więcej posiadając Kontro Premium!

Autor

Alina Windyga-Łapińska

Redaktorka portalu Chcemy Być Rodzicami. Absolwentka Uniwersytetu Warszawskiego. Kilka lat przepracowała w dziale HR zagranicznych firm produkcyjnych, podczas urlopu macierzyńskiego rozpoczęła przygodę z dziennikarstwem i social mediami.