fbpx
Przejdź do treści

Szafran na melancholię?

Szafran jest najdroższą i najszlachetniejszą przyprawą na świecie, jego cena przewyższa cenę złota. Jest on ręcznie pozyskiwany z krokusa uprawnego (Crocus sativus), co jest procesem pracochłonnym i wymagającym cierpliwości. Ostatnio przeprowadzone badania potwierdzają dobroczynny wpływ szafranu na nasz nastrój.

Pierwsze wzmianki o działaniu szafranu znajdujemy już w starożytnym Egipcie, gdzie był wykorzystywany jako lek do oczu, afrodyzjak, antidotum na trucizny, środek na odrę, czerwonkę i melancholię.

Obecne badania kliniczne potwierdzają działanie przeciwdepresyjne szafranu, jako preparatu o wysokiej skuteczności i znikomej ilości działań niepożądanych. Powoduje on zwiększenie ilości neuroprzekaźników: dopaminy i serotoniny, nazywanych „hormonami szczęścia”. W wyniku tego procesu, zostaje aktywowany układ nagrody, odpowiedzialny za poczucie szczęścia i euforię, co łagodzi stany obniżonego nastroju i złego samopoczucia. Pierwsze efekty można zauważyć już po tygodniu stosowania.

Ponadto szafran, oprócz działania przeciwdepresyjnego, łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, dlatego polecany jest szczególnie kobietom.

Jednak szafran może wykazywać skutki uboczne i nie w każdej sytuacji jest zalecany. Szczególnie kobiety w ciąży powinny zachować ostrożność i nie spożywać tej drogocennej przyprawy bez konsultacji z lekarzem. Również nie poleca się przyjmowania szafranu przez dzieci, ponieważ brak jest informacji o dawkowaniu u najmłodszych.

O środkach zawierających szafran warto pamiętać szczególnie zimą, gdy częściej dopada nas przeziębienie, chandra i kłopoty z koncentracją, co często jest spowodowane niedostateczną ilością słońca.

Katarzyna Wielgus

Dostęp dla wszystkich

Wolny dostęp

Ten materiał dostępny jest dla wszystkich czytelników Chcemy Być Rodzicami. Ale możesz otrzymać więcej posiadając Kontro Premium!

Autor

Chcemy Być Rodzicami

Jedyny magazyn poradnikowy dla starających się o dziecko. Starania naturalne, inseminacja, in vitro, adopcja.