fbpx
Przejdź do treści

Synowie otyłych matek mniej płodni i głupsi?

dieta a starania

Nadwaga lub otyłość kobiety przed ciążą jest związana z większym ryzykiem niepłodności u męskiego potomstwa – wynika z badań opublikowanych w piśmie „Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica”. 

Duńscy naukowcy z Uniwersytetu w Aarhus analizowali dane dotyczące 9232 dorosłych osób urodzonych w latach 1984 – 1987 oraz ich matek. Wiadomo było, że wśród nich 13 proc. przed zajściem w ciążę miało nadwagę lub otyłość. Wyniki są bardzo niepokojące.  

Męska płodność zależy od matki 

Kształtowanie się płodu w organizmie matki to okres kluczowy dla przyszłego człowieka. Wiele późniejszych schorzeń i przypadłości ma swoje źródła właśnie w zaniedbaniu właściwej diety i ruchu w okresie ciąży. Szczególnie groźne jest zachodzenie w ciążę przez otyłe kobiety. Potwierdzają to badania naukowców z Uniwersytetu w Aarhus w Danii.  

W badaniu niepłodność zdiagnozowano u 9,4 proc. dorosłego potomstwa wszystkich kobiet. Po wzięciu pod uwagę szeregu czynników ryzyka badacze ustalili, że synowie kobiet, których wskaźnik masy ciała sprzed ciąży wynosił ponad 25 kg/m2, byli 1,4-krotnie bardziej narażeni na niepłodność, niż synowie kobiet z BMI mieszczącym się w normie (18.5 – 24.9 kg/m2). Nie zaobserwowano natomiast zależności pomiędzy wagą matki a płodnością córek. 

„Nadwaga lub otyłość kobiet przed zajściem w ciążę ma związek z podwyższonym ryzykiem wielu problemów zdrowotnych u dzieci, zarówno krótko-, jak i długoterminowych. Wyniki tych badań wskazują, że waga matki może wpływać także na zdrowie reprodukcyjnie męskiego potomstwa” – komentuje autorka badań dr Linn Arendt. 

Masa matki w ciąży również wpływa na IQ dziecka

Inne badania, wykonane w 2019 roku przez naukowców z Columbia University wskazują, że nieprawidłowa waga matki może negatywnie wpływać na dziecko już na wczesnym etapie ciąży. Wykazali oni, że poważna otyłość matki może przekładać się na rozwój zaburzeń u dziecka, które ujawniają się dopiero w wieku szkolnym. W przypadku chłopców, siedmiolatki urodzone przez matki otyłe w ciąży miały średnio o 5 punktów niższe IQ od rówieśników, których matki zachowały w ciąży prawidłową wagę. 

Należy pamiętać więc, że okres ciąży musi być czasem zbilansowanej i zdrowej diety i to wcale nie “podwójnej”. Sama kaloryczność diety nie powinna w pierwszym trymestrze przekraczać dawki sprzed ciąży, zaś w drugim i trzecim trymestrze wzrosnąć o odpowiednio 360 i 475 kcal. 

Źródło: Nauka w Polsce PAP  

Dostęp dla wszystkich

Wolny dostęp

Ten materiał dostępny jest dla wszystkich czytelników Chcemy Być Rodzicami. Ale możesz otrzymać więcej posiadając Kontro Premium!

Autor

Piotr Celej

Dziennikarz od ponad dekady. Prywatnie miłośnik zdrowej kuchni, sportu i historii.