fbpx
Przejdź do treści

Co z surową rybą podczas ciąży. Mogę jeść sushi?

sushi

Ryby i owoce morza są polecane do spożycia podczas ciąży. Nie wszystkie jednak powinniśmy jeść. Sprawdź czego się lepiej wystrzegać, szczególnie zamawiając sushi.  

Kwasy Omega-3 są niezwykle istotne dla funkcjonowania organizmu podczas ciąży. Niestety, niektóre ryby (zwłaszcza gatunki drapieżne, takie jak na przykład rekin, miecznik, makrela królewska i dachówka) nie są bezpieczne do spożycia w czasie ciąży ze względu na wysoki poziom rtęci.  

Sushi tylko w tempurze 

Wiele kobiet zastanawia się, czy w czasie ciąży będzie mogło sięgnąć po ulubione sushi. Dla wielu rezygnacja z tego dania może być naprawdę trudna. Surowych ryb należy nadal jednak unikać z bardzo prostego powodu.  

„Surowe ryby mogą zawierać pasożyty i bakterie, w przypadku których osoba z obniżoną odpornością, taka jak kobieta w ciąży, byłaby bardziej podatna na rozwój infekcji, która mogłaby spowodować uszkodzenie płodu” – wyjaśnia dr Monica Grover, certyfikowany ginekolog z VSPOT Sexual Health Spa.  

Dotyczy to nawet surowej ryby z bardzo renomowanej restauracji. Dr Grover zauważa, że chociaż mogą zachować większą ostrożność podczas przygotowywania sushi, jedzenie go nadal stanowi spore ryzyko, którego nie zaleca. Ginekolog mówi również, że należy unikać ryb zawierających wyższy poziom rtęci, co może prowadzić do wad wrodzonych. Obejmuje to gatunki takie jak tuńczyk, makrela, marlin i miecznik.  

Można za to jeść ryby o niskiej zawartości rtęci, gotowane w temperaturze co najmniej 62,8°C. Dobrymi opcjami będą: krewetki, okoń czarny i tilapia. Każdy rodzaj wegetariańskiego sushi jest również bezpieczny do spożycia. Sushi z warzyw i tempury to zdecydowanie bezpieczniejsza opcja w czasie ciąży. Kategorycznie jednak należy wystrzegać się surowej ryby.  

„Jedzenie surowego lub niedogotowanego mięsa lub ryb może narazić kobiety w ciąży na toksoplazmozę lub listerię” – ostrzega dr Grover – „Infekcje mogą powodować komplikacje związane z ciążą, takie jak poronienie i urodzenie martwego dziecka” – dodaje.  

Ogólna zasada mówi: “Gdy tylko dowiesz się, że masz pozytywny wynik testu ciążowego, natychmiast przestań jeść cokolwiek surowego lub niedogotowanego.” Dlatego warto po pozytywnym teście sprawdzić, jak smakują nam np. krewetki w tempurze. Unikniemy ryzyka i niepotrzebnego stresu.  

Źródło: https://www.romper.com/

Dostęp dla wszystkich

Wolny dostęp

Ten materiał dostępny jest dla wszystkich czytelników Chcemy Być Rodzicami. Ale możesz otrzymać więcej posiadając Kontro Premium!

Autor

Piotr Celej

Dziennikarz od ponad dekady. Prywatnie miłośnik zdrowej kuchni, sportu i historii.