Przejdź do treści

Rak prostaty – nabiał zwiększa ryzyko choroby? Poznaj analizy ekspertów!

rak prostaty

Naukowcy z Mayo Clinic poddali analizie 47 różnych badań, które odnosiły się do związku pomiędzy dietą a rakiem prostaty. Większość z nich wykazała, iż mężczyźni regularnie spożywający nabiał – mleko, sery, masło– mieli większe ryzyko zachorowania na wspomnianą chorobę. Ryzyko to plasowało się na poziomie 7-76 proc.

Owszem, jest to duża rozbieżność. Co więcej, część opracowywanych badań nie wykazała żadnego związku lub wręcz związek przeciwny. Na czym jednak bazują wnioski świadczące o negatywnym wpływie nabiału na rozwój raka stercza? „Uważa się, iż jedzenie dużych ilości nabiału podwyższa w organizmie ilość insulinopodobnego czynnika wzrostu (IGF)” – donosi dailymail.

Insulinopodobny czynnik wzrostu – IGF

IGF to hormon białkowy, który produkowany jest w wątrobie. Budową przypomina insulinę i o ile jest bardzo potrzebny w okresie wzrostu, wraz z wiekiem jego ilość spada. Już przed kilkoma laty donoszono, iż u mężczyzn, u których wykrywano wyższy poziom IGF we krwi, ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej było znacznie większe. Co więcej, rozważano nawet traktowanie badania stężenia IGF jako jeden z markerów mogących określić owo ryzyko.

Dieta i rak prostaty

Wracając jednak do analiz ekspertów z Mayo Clinic, jako jeden z czynników wpływających na większą zachorowalność na raka prostaty u mężczyzn jedzących regularnie nabiał, podejrzewa się także wysoką zawartość wapnia. Z drugiej strony, eksperci podkreślają konieczność codziennego spożywania Ca na poziomie minimum 700 mg/os. – wapń odgrywa bowiem ważną rolę chociażby dla układu kostnego człowieka.

Jak widać, wyniki nie są jednoznaczne, a eksperci podkreślają, iż mają świadomość wielu ograniczeń wiązanych z ową analizą. Co ważne z perspektywy praktycznej, nie wskazano nawet, jaka konkretnie ilość spożywanych produktów mlecznych wiąże się z podwyższeniem omawianego tu ryzyka. Zaznaczono jednak, iż rzeczywiście lepiej z dużych ilości nabiału zrezygnować i postawić na produkty roślinne. Wyniki analiz wykazały bowiem, iż mężczyźni stosujący diety roślinne byli mniej podatni na raka prostaty.

Jakie konkretnie elementy diety mogą obniżać ryzyko wystąpienia u mężczyzny raka gruczołu krokowego? Warto postawić m.in. na orzechy włoskie! „Orzechy włoskie i olej z orzechów włoskich obniżają poziom cholesterolu i spowalniają wzrost raka prostaty” – pisaliśmy w naszym portalu. Może więc zamiast jogurtu wybierz dziś garść orzechów? Na zdrowie!

Źródła: dailymail / mp.pl

Dostęp dla wszystkich

Wolny dostęp

Ten materiał dostępny jest dla wszystkich czytelników Chcemy Być Rodzicami. Ale możesz otrzymać więcej posiadając Kontro Premium!
Autor

Katarzyna Miłkowska

Dziennikarka, absolwentka UW. Obecnie studentka V roku psychologii klinicznej na Uniwersytecie SWPS oraz studentka studiów podyplomowych Gender Studies na UW.