Kwasy omega-3 są niezbędnym składnikiem diety. Niestety, zdarza się, że nie dostarczamy ich w odpowiedniej ilości. Co więcej, okazuje się, że może być to szczególnie istotne w kontekście kobiet będących w ciąży oraz karmiących piersią – jak niewystarczające spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 może wpłynąć na rozwój dziecka?
Naukowcy z kilku ośrodków – m.in. francuskiego publicznego instytutu badawczego INRAE oraz Uniwersytetu w Bordeaux – przyjrzeli się z bliska, jaki wpływ ma dieta matki podczas ciąży oraz laktacji na rozwój mózgu dziecka. Wnioski wyciągnięte z ich badania (przeprowadzonego na myszach) wskazują, że: „niewystarczające spożycie kwasów omega-3 przez matkę może zmienić rozwój sieci neuronowych u potomstwa, powodując deficyty pamięci” – czytamy na portalu News Medical.
Omega-3 w diecie matki pod lupą
Niezbędne kwasy tłuszczowe (omega-3 i omega-6) są w dużych ilościach inkorporowane do mózgu potomstwa właśnie z diety matki będącej jeszcze w ciąży lub już podczas laktacji. Gdy owych tłuszczów jest w diecie matki zbyt mało, wzrasta ryzyko, że u dziecka pojawią się zaburzenia poznawcze, w tym np. dotyczące języka, uczenia się czy wspomnianej już pamięci.
Jakie stoją za tym mechanizmy? W opisywanym tu badaniu naukowcy skupili się na konkretnym typie komórek w mózgu – komórek mikrogleju. Uczestniczą one w rozwoju układu nerwowego, w tym w kształtowaniu sieci neuronowych, które wpływają na zdolności pamięciowe.
Podczas rozwoju mózgu mikroglej „rzeźbi” sieci neuronowe, „pochłaniając” bezużyteczne synapsy – łączniki pomiędzy neuronami – zachowując tylko te, które są niezbędne do satysfakcjonującego funkcjonowania mózgu.
News Medical
Naukowcy postanowili odnieść się w tym badaniu właśnie do tego mechanizmu i sprawdzić, czy poziom omega-3 u matki, a co za tym idzie także u potomstwa, może wpłynąć na aktywność mikrogleju.
Dieta matki vs. mózg dziecka
Wyniki po raz pierwszy wykazały, że faktycznie zbyt małe spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 przez przyszłą i świeżo upieczoną matkę wpływa na aktywność mikrogleju w rozwijającym się mózgu potomstwa. Komórki te zaczynają nieprawidłowo funkcjonować – tracą umiejętność rozpoznawania synaps, które powinny usunąć, przez co zachowują ich zbyt wiele. Skutkiem tego sieć neuronowa jest niekorzystnie dla dziecka ukształtowana i dlatego też pojawiać się mogą trudności w obszarze pamięci.
Badacze przyjrzeli się także mechanizmom molekularnym, które stoją za tego typu nieprawidłową aktywnością mikrogleju, a także różnego rodzaju technologiom, które być może pokażą, jak można ową aktywność przywrócić do normy. Badania będą kontynuowane na ludziach, a uzyskana dzięki nim perspektywa niewątpliwie może pomóc chociażby w lepszej prewencji w tym zakresie.
Kwasy tłuszczowe omega-3 na talerzu
O tym, jak ważne są kwasy omega-3 pisała już na naszym portalu dietetyczka Magdalena Czyrynda-Koleda: „Tłuszcze omega-3, gromadzone w okresie płodowym, w około 65% skoncentrowane są w tkance tłuszczowej, zaś w około 4% w mózgu. Dlatego tak ważne jest zadbanie o systematyczną konsumpcję ryb, w szczególności tłustych morskich, takich jak łosoś, śledź czy szprot”. Gdzie jeszcze możesz znaleźć kwasy tłuszczowe omega-3? Sprawdź: TUTAJ.
Źródła: News Medical / NeuroExpert
Dostęp dla wszystkich
Wolny dostęp
Ten materiał dostępny jest dla wszystkich czytelników Chcemy Być Rodzicami. Ale możesz otrzymać więcej posiadając Kontro Premium!