fbpx
Przejdź do treści

Przyszła mamo, pamiętaj o kwasach omega-3! Jak ich niedobór może wpłynąć na dziecko? [WYNIKI BADAŃ]

omega-3
fot. 123RF

Kwasy omega-3 są niezbędnym składnikiem diety. Niestety, zdarza się, że nie dostarczamy ich w odpowiedniej ilości. Co więcej, okazuje się, że może być to szczególnie istotne w kontekście kobiet będących w ciąży oraz karmiących piersią – jak niewystarczające spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 może wpłynąć na rozwój dziecka?

Naukowcy z kilku ośrodków – m.in. francuskiego publicznego instytutu badawczego INRAE oraz Uniwersytetu w Bordeaux – przyjrzeli się z bliska, jaki wpływ ma dieta matki podczas ciąży oraz laktacji na rozwój mózgu dziecka. Wnioski wyciągnięte z ich badania (przeprowadzonego na myszach) wskazują, że: „niewystarczające spożycie kwasów omega-3 przez matkę może zmienić rozwój sieci neuronowych u potomstwa, powodując deficyty pamięci” – czytamy na portalu News Medical.

Omega-3 w diecie matki pod lupą

Niezbędne kwasy tłuszczowe (omega-3 i omega-6) są w dużych ilościach inkorporowane do mózgu potomstwa właśnie z diety matki będącej jeszcze w ciąży lub już podczas laktacji. Gdy owych tłuszczów jest w diecie matki zbyt mało, wzrasta ryzyko, że u dziecka pojawią się zaburzenia poznawcze, w tym np. dotyczące języka, uczenia się czy wspomnianej już pamięci.

Jakie stoją za tym mechanizmy? W opisywanym tu badaniu naukowcy skupili się na konkretnym typie komórek w mózgu – komórek mikrogleju. Uczestniczą one w rozwoju układu nerwowego, w tym w kształtowaniu sieci neuronowych, które wpływają na zdolności pamięciowe.

Podczas rozwoju mózgu mikroglej „rzeźbi” sieci neuronowe, „pochłaniając” bezużyteczne synapsy – łączniki pomiędzy neuronami – zachowując tylko te, które są niezbędne do satysfakcjonującego funkcjonowania mózgu.

News Medical

Naukowcy postanowili odnieść się w tym badaniu właśnie do tego mechanizmu i sprawdzić, czy poziom omega-3 u matki, a co za tym idzie także u potomstwa, może wpłynąć na aktywność mikrogleju.

Dieta matki vs. mózg dziecka

Wyniki po raz pierwszy wykazały, że faktycznie zbyt małe spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 przez przyszłą i świeżo upieczoną matkę wpływa na aktywność mikrogleju w rozwijającym się mózgu potomstwa. Komórki te zaczynają nieprawidłowo funkcjonować – tracą umiejętność rozpoznawania synaps, które powinny usunąć, przez co zachowują ich zbyt wiele. Skutkiem tego sieć neuronowa jest niekorzystnie dla dziecka ukształtowana i dlatego też pojawiać się mogą trudności w obszarze pamięci.

Badacze przyjrzeli się także mechanizmom molekularnym, które stoją za tego typu nieprawidłową aktywnością mikrogleju, a także różnego rodzaju technologiom, które być może pokażą, jak można ową aktywność przywrócić do normy. Badania będą kontynuowane na ludziach, a uzyskana dzięki nim perspektywa niewątpliwie może pomóc chociażby w lepszej prewencji w tym zakresie.

Kwasy tłuszczowe omega-3 na talerzu

O tym, jak ważne są kwasy omega-3 pisała już na naszym portalu dietetyczka Magdalena Czyrynda-Koleda: „Tłuszcze omega-3, gromadzone w okresie płodowym, w około 65% skoncentrowane są w tkance tłuszczowej, zaś w około 4% w mózgu. Dlatego tak ważne jest zadbanie o systematyczną konsumpcję ryb, w szczególności tłustych morskich, takich jak łosoś, śledź czy szprot”. Gdzie jeszcze możesz znaleźć kwasy tłuszczowe omega-3? Sprawdź: TUTAJ.

Źródła: News Medical / NeuroExpert

Dostęp dla wszystkich

Wolny dostęp

Ten materiał dostępny jest dla wszystkich czytelników Chcemy Być Rodzicami. Ale możesz otrzymać więcej posiadając Kontro Premium!

Autor

Katarzyna Miłkowska

Dziennikarka, redaktorka prowadząca e-magazyn oraz portal Chcemy Być Rodzicami, absolwentka UW. Obecnie studentka V roku psychologii klinicznej na Uniwersytecie SWPS oraz była słuchaczka studiów podyplomowych Gender Studies na UW. Współautorka książki "Kobiety bez diety".