fbpx
Przejdź do treści

Produkty sojowe a rak endometrium

Według nowego badania opublikowanego w BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology, naukowcy nie znaleźli dowodów na istnienie związku między jedzeniem produktów sojowych a ryzykiem rozwoju raka endometrium.

Przetwory sojowe są niemal jedynym źródłem izoflawonów, estrogenów pochodzenia roślinnego. Niektóre badania podkreślają ich potencjalne właściwości chroniące przed nowotworami. Niestety, badanie poświęcone znalezieniu korelacji pomiędzy produktami sojowymi a rakiem endometrium, nie wykryło żadnego związku.

„Nasze badania wykazały, że spożywanie soi i izoflawonów nie jest związane z ryzykiem zachorowania na raka śluzówki macicy. Potrzebujemy dalszych badań, aby zweryfikować te wyniki i dodać je do bazy badawczej.” – skomentował dr Motoki Iwasaki, współautor badania.

Źródło: www.medicalnewstoday.com

Dostęp dla wszystkich

Wolny dostęp

Ten materiał dostępny jest dla wszystkich czytelników Chcemy Być Rodzicami. Ale możesz otrzymać więcej posiadając Kontro Premium!

Autor

Marlena Jaszczak

absolwentka SWPS, kobieta o wielu talentach.