Naukowcy z Uniwersytetu Cornella w USA opublikowali raport dotyczący suplementacji choliny podczas ciąży. Wyniki badań sugerują, że zalecane spożycie choliny dla przyszłych matek nie w pełni zaspokaja potrzeby mózgu płodu.
Nasze odkrycia sugerują korzyści dla całej populacji wynikające z dodania choliny do standardowego prenatalnego schematu witaminowego.
– powiedziała Barbara Strupp, profesor w Wydziale Nauk o Żywieniu (DNS) i Wydziale Psychologii Uniwersytetu Cornella.
Cholina – magiczna „witamina B4”
Cholina to związek organiczny, który w naturalnym środowisku przybiera kolor biały. Charakteryzuje się właściwościami, które pozwalają jej dobrze pochłaniać wilgoć i wodę, dzięki czemu łatwo się w niej rozpuszcza. W ludzkim organizmie występuje pod postacią związków fosfolipidowych, a syntetyzowana jest w niewielkich ilościach w wątrobie. Ilość ta jednak nie jest wystarczająca, dlatego też niezwykle ważne jest jej przyjmowanie poprzez spożywanie właściwych produktów spożywczych. Cholina inaczej nazywana była witaminą B4, ale obecnie naukowcy doszli do konsensusu i nazywana jest substancją witaminopochodną. Według badań, związek najlepiej współpracuje z witaminą B9 oraz B12.
Cholina – występująca w żółtkach jaj, chudym czerwonym mięsie, rybach, drobiu, roślinach strączkowych, orzechach i warzywach kapustnych – jest nieobecna w większości witamin prenatalnych, a ponad 90% przyszłych matek spożywa mniej niż zalecana ilość. Kilkadziesiąt lat badań na modelach gryzoni wykazało, że dodanie dodatkowej ilości choliny do diety matki przynosi potomstwu długoterminowe korzyści poznawcze. Oprócz poprawy uwagi i pamięci potomstwa przez całe życie, suplementacja choliny przez matkę u gryzoni ma działanie neuroprotekcyjne dla potomstwa. Oznacza to, że łagodzone są przeciwności poznawcze spowodowane stresem prenatalnym, ekspozycją płodu na alkohol, autyzmem, epilepsją, zespołem Downa i chorobą Alzheimera.
W badaniu Uniwersytetu Cornell wszystkie kobiety spożywały przygotowaną dietę z określoną ilością choliny przez cały trzeci trymestr ciąży. Połowa z tych kobiet spożywała 480 mg choliny dziennie, co nieznacznie przekracza zalecany odpowiedni poziom spożycia 450 mg/dzień. Druga połowa spożywała łącznie 930 mg choliny dziennie, około dwukrotnie więcej niż poziom zalecany. W badaniu w wieku 7 lat dzieci kobiet z grupy 480 mg/dzień wykazały spadek uwagi od początku do końca zadania. Z kolei dzieci kobiet z grupy 930 mg/dzień utrzymywały wysoki poziom koncentracji w całym zadaniu.
Trzeba zmienić zalecenia?
Odkrycia te odpowiadają skutkom matczynej suplementacji choliny u gryzoni, przy użyciu bardzo analogicznego zadania utrzymywania uwagi. Odkrycia sugerują, że pełen zakres korzyści poznawczych i neuroprotekcyjnych wykazywanych u gryzoni można również zaobserwować u ludzi. Oznacza więc to, iż suplementacja choliny jest kluczowa dla przyszłych zdolności poznawczych dziecka.
Badania wykazały, że obecne zalecenia – w tym dla kobiet w ciąży – zostały ustalone w 1998 roku i opierają się na ilości choliny potrzebnej do zapobiegania dysfunkcji wątroby u mężczyzn. Należy więc wydać nowe zalecenia, z uwzględnieniem stanu nauki.
Źródło: https://www.news-medical.net/
Dostęp dla wszystkich
Wolny dostęp
Ten materiał dostępny jest dla wszystkich czytelników Chcemy Być Rodzicami. Ale możesz otrzymać więcej posiadając Kontro Premium!