fbpx
Przejdź do treści

Pizza dobra dla płodności. Sprawdź, jak przygotować smaczną i zdrową pizzę

pizza dobra dla płodności
Pizza może być nie tylko smaczna, ale też zdrowa – fot. Pixabay

Kto powiedział, że pizza nie może być zdrowa? Dziś zaprezentujemy wam ją w wersji, która jest nie tylko smaczna, ale również bogata w składniki sprzyjające płodności.

Aby stworzyć zdrowszą wersję pizzy należy zacząć od modyfikacji ciasta.

Pizza dobra dla płodności

– Możemy zrobić spód z mąki pełnoziarnistej w której znajdziemy 4 razy więcej cynku niż w mące oczyszczonej. Spód możemy również zrobić z kalafiora. Kalofiorowa pizza jest smaczna, wygląda jak pizza a nawet smakuje jak pizza. Warto spróbować – przekonuje Anna Mazur Gajo, dietetyczka i autorka bloga To w Środku oraz współautorka Akademii Płodności.

Aby przygotować kalafiorowy spód do pizzy będziesz potrzebować:

  • 600 g kalafiora
  • 2 jajka
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylię

Kalafior zetrzyj na tarce i przełóż do garnka. Zalej wodą do poziomu kalafiora i następnie gotuj przez 8 minut. Przelej wodę z kalafiorem przez sito. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Odsączony kalafior przesyp do miski, dodaj dwa jajka, przyprawy i wymieszaj. Uformuj ciasto o grubości max. 0,5 cm na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia i wsadź do piekarnika na 15 min.

Po tym czasie wyjmij kalafiorow spód i zwiększ temperaturę w piekarniku do 200 stopni. Teraz zajmij się przygotowaniem sosu i dodatków.

Co na pizzę?

Drugą ważną sprawą jest sos pomidorowy, którym będziemy smarować ciasto. – Należy zwrócić uwagę na to, żeby nie był z dodatkiem cukru! Zmieniamy ketchup na passatę pomidorową i dzięki temu mamy już na naszej pizzy likopen, który jest ważny w diecie panów z obniżonymi parametrami nasienia – wyjaśnia ekspertka.

Ostatnim elementem są dodatki, jakie dodamy na nasz placek. Tu możemy pozwolić sobie na dużą swobodę.

– Świetnie sprawdza się mozzarella z warzywami. Z warzyw do wyboru mamy brokuła, paprykę, cukinię, oliwki, cebulę, pomidorki koktajlowe, czosnek – wymienia Anna Mazur-Gajo. – Warto zadbać również o to, żeby pizzę po wyjęciu z piekarnika zjeść z rukolą lub ziołami: bazylią, oregano – zioła mają działanie przeciwzapalne, dobrze je gościć w diecie podczas starań na swoim talerzu – podkreśla dietetyczka.

Kiedy wszystko jest już przygotowane, ciasto posmaruj sosem, dodaj ulubione dodatki rozłóż na pizzy i gotowy placek wstaw na 12 min do piekarnika.

Smacznego!

Dostęp dla wszystkich

Wolny dostęp

Ten materiał dostępny jest dla wszystkich czytelników Chcemy Być Rodzicami. Ale możesz otrzymać więcej posiadając Kontro Premium!

Ekspert

Anna Mazur-Gajo

Z zawodu jest bioinżynierem produkcji żywności, położną, pielęgniarka i dietetyczką. Autorka bloga To w Środku, wraz z Zosią Mazurek-Dudek prowadzi Akademię Płodności.

Autor

Anna Wencławska

Redaktorka serwisu Chcemy Być Rodzicami. Absolwentka Uniwersytetu Warszawskiego, pasjonatka obcych kultur i języków orientalnych.