Przejdź do treści

Nowotwory jako skutek złej diety

Nowotwory jako skutek złej diety

Większość z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, że rak ukrywa się w tym, co jemy. – Z badań wynika, że od 30 do 40 procent zachorowań na nowotwory ma podłoże żywieniowe, których można było uniknąć – mówi w rozmowie z Głosem Wielkopolski Dariusz Godlewski, prezes Ośrodka Profilaktyki i Epidemiologii Nowotworów w Poznaniu.

– Pakiet onkologiczny nie przewiduje edukacji i promocji zdrowego trybu życia. Tym samym nie uczy nas odpowiedzialności za zdrowie i życie nasze i bliskich – dodaje Bożena Janicka, prezes Porozumienia Pracodawców Ochrony Zdrowia i lekarz rodzinny. Janicka uważa, że to spory problem społeczny i mamy ostatni moment,  by coś z tym zrobić. Mianowicie postawić na profilaktykę zdrowia, nie skupiając się tylko medycynie „naprawczej”, której przejawem jest obecny pakiet onkologiczny.

Nowotwory jako skutek złej diety?

Z raportu „Choroba nowotworowa – doświadczenia pacjentów” wynika, że za 5 lat na złośliwe nowotwory będzie cierpieć 160 tysięcy Polaków.  Do najczęstszych należeć będą: rak gruczołu krokowego,  płuc, jelita grubego, żołądka, jamy ustnej i gardła. Wyniki „Barometru Bayer 2014” z kwietnia ubiegłego roku też nie są optymistyczne. Polacy nie dbają o zdrowie ani nie interesują się profilaktyką. Do tego wzorce żywieniowe, jakie przekazują dzieciom, nie są wystarczające. Nie wiemy, że ograniczenie cukru i soli w posiłkach są podstawowym elementem zdrowej diety – aż 80 procent rodziców chodzi z dziećmi do miejsc, gdzie podaje się fast foody. Najgorzej jednak sprawy mają się  u „dojrzałej części społeczeństwa”. Ludzie powyżej 50. roku życia, nie chcą zmieniać swoich przyzwyczajeń, mimo, że wiedzą, iż są groźne dla ich zdrowia.

Niebezpieczne jedzenie

Nikt im też nie wytłumaczy, co jest niezdrowe i na co powinni uważać.

– Sztandarowym przykładem niewiedzy jest cukier waniliowy, który w rzeczywistości jest cukrem wanilinowym, czyli przetworzoną waniliną, która może być przyczyną zachorowania na raka – mówi dietetyk.

Wymienia też szkodliwe działanie tłuszczów zawartych w chipsach i kolorowych napojów, barwionych chemicznie. Niebezpieczne są także wędzone wędliny, które opalane są w sposób tradycyjny. – To przez substancje smoliste, które są w dymie – wyjaśnia. Katarzyna Szatkowska, dietetyk i biotechnolog, zwraca uwagę na fakt, że groźne dla organizmu może być też zjedzenie produktu, który zaczął pleśnieć.

– Zachodzą w nim reakcje chemiczne, które powodują, że pojawiają się szkodliwe toksyny – wyjaśnia. Na choroby nowotworowe wpływ ma też sposób przygotowywania jedzenia – nie powinniśmy jeść przypalonego i zwęglonego mięsa, zwłaszcza czerwonego.

Zdaniem Dariusza Godlewskiego, wprowadzony w styczniu pakiet onkologiczny to tylko „przypudrowanie” kłopotów onkologicznych, a nie gruntowna naprawa polityki zdrowotnej. Ministerstwo Zdrowia nic sobie z krytyki nie robi. – Pakiet onkologiczny wprowadza szybką terapię onkologiczną, która jest rozwiązaniem organizacyjnym, mającym na celu sprawne i szybkie poprowadzenie pacjenta przez kolejne etapy diagnostyki i leczenia. Nie jest programem profilaktycznym – stwierdza Krzysztof Bąk, rzecznik Ministerstwa Zdrowia. Na pytanie o to, co ministerstwo robi w ramach profilaktyki nowotworowej, szczególnie w zakresie prawidłowego żywienia, nie odpowiedział.

Na co uważać?

  A co powoduje raka?

 – mięso czerwone i przetworzone (solone, pieczone, smażone) zwiększa ryzyko raka jelita grubego

– sól, solona żywność, zwiększa ryzyko raka żołądka

– dieta bardzo bogata w wapń zwiększa ryzyko raka prostaty

– żywność zawierająca aflatoksyny zwiększa ryzyko raka wątroby – herbata yerba mate zwiększa ryzyko raka przełyku

– beta-karoten zwiększa ryzyko rozwoju raka płuc u osób palących. 100 tysięcy szkodliwych substancji

Do rakotwórczych substancji, które można znaleźć w żywności, należą m.in. barwniki, emulgatory, i substancje zapachowe. Szkodliwe rakotwórcze „E”. Odradza się kupowanie produktów, w których składzie znajdują się: E131 , E 142, E 210, E 211, E212, E 213, E 214, E 215, E 216, E 217, E218, E 219, E 239, E249, E 250 E280, E 281, E 282, E 330

Głos Wielkopolski, opr. Karolina Błaszkiewicz

Dostęp dla wszystkich

Wolny dostęp

Ten materiał dostępny jest dla wszystkich czytelników Chcemy Być Rodzicami. Ale możesz otrzymać więcej posiadając Kontro Premium!
Autor

Chcemy Być Rodzicami

Jedyny magazyn poradnikowy dla starających się o dziecko. Starania naturalne, inseminacja, in vitro, adopcja.

Najnowsze artykuły