fbpx
Przejdź do treści

Niezdrowa dieta matki przed ciążą zwiększa ryzyko otyłości u ich dzieci

Zdrowa dieta przed ciążą

Nowe badania prowadzone przez University of Southampton w Wielkiej Brytanii pokazują, że wspieranie kobiet w zdrowej diecie przed ciążą może zmniejszyć ryzyko otyłości u ich dzieci. Niezdrowe jedzenie ma natomiast odwrotny skutek.

Wskaźniki otyłości u dzieci rosną na całym świecie. W Wielkiej Brytanii prawie jedna czwarta dzieci poniżej piątego roku życia ma nadwagę lub otyłość. Liczba ta wzrasta do ponad jednej trzeciej, kiedy dzieci zaczynają szkołę średnią. Dzieci otyłe częściej są też otyłymi dorosłymi, co ma długoterminowe konsekwencje dla ich zdrowia. Otyłość staje się najpoważniejszym problemem zdrowotnym, który będzie kosztował podatników miliardy. 

Zdrowa dieta przed ciążą to podstawa 

Nowe badania, prowadzone przez dr Sarah Crozier, profesora nadzwyczajnego epidemiologii statystycznej na Uniwersytecie w Southampton, wykazały, że dzieci w wieku ośmiu lub dziewięciu lat są bardziej narażone na otyłość, jeśli ich matka jadła niezdrowo w trakcie i przed ciążą. Badania wskazują, że są to krytyczne okresy, kiedy inicjatywy mające na celu zmniejszenie otyłości u dzieci mogą być bardziej skuteczne.  

Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące diety 2963 par matka-dziecko, które brały udział w długotrwałym badaniu, które śledzi stan zdrowia matek i ich dzieci. Kobiety dołączyły do niego przed ciążą, kiedy po raz pierwszy rozważały posiadanie dziecka. W ramach badania przeprowadzono wywiady z kobietami, a ich odpowiedzi wykorzystano do wypełnienia kwestionariuszy dotyczących ich diety oraz diety ich dziecka. Naukowcy zapytali o dietę matki przed zajściem w ciążę oraz w 11. i 34. tygodniu ciąży. Pytali także o to, co dziecko jadło w wieku sześciu miesięcy, roku, trzech lat, sześciu do siedmiu lat i ośmiu do dziewięciu lat. Zebrane informacje o diecie zostały wykorzystane do przyznania każdej parze matka-dziecko połączonego wyniku jakości diety.  

Badacze wykorzystali te wyniki, aby podzielić je na pięć grup: słabe, słabe-średnie, średnie, średnio-lepsze i najlepsze. Okazało się, że matki, które były młodsze, miały niższe kwalifikacje akademickie, paliły i miały wyższy wskaźnik masy ciała (BMI) przed zajściem w ciążę, zwykle znajdowały się w grupie gorszej diety ze swoim dzieckiem. Kiedy dzieci miały od ośmiu do dziewięciu lat, naukowcy ocenili ilość tkanki tłuszczowej w ich ciałach za pomocą skanu absorpcjometrii rentgenowskiej o podwójnej energii (DXA).  

Otyłość dzieci rosnącym problemem 

Obliczyli również BMI dziecka, dostosowując go do jego wieku i płci. Wyniki opublikowane w International Journal of Obesity wykazały, że jeśli para matka-dziecko znajdowała się w grupie o niższej jakości diety, było to związane z tym, że dziecko miało wyższy procent DXA tkanki tłuszczowej i BMI w wieku ośmiu lub dziewięciu lat. Okazuje się, że problemy z otyłością zaczynają się często już w okresie prenatalnym.  

Otyłość dziecięca jest istotnym i rosnącym problemem na całym świecie, powodując długotrwałe problemy zdrowotne, które rozciągają się również na dorosłość.  

Nasze badania pokazują, jak ważne są interwencje na jak najwcześniejszym etapie życia dziecka, w ciąży lub nawet przed poczęciem, aby móc się z problemem otyłości uporać.  

– wskazuje dr Sarah Crozier, profesor nadzwyczajny epidemiologii statystycznej, University of Southampton.  

Problem ten odnosi się również do Polski – w latach 2002-2014 na 24 kraje europejskie polskie dzieci zajmowały 12. miejsce. W ostatnich latach znowu jednak przybywa Polaków z nadwagą i otyłych. Jednym z głównych tego powodów jest spadek aktywności fizycznej. 

Źródło: News Medical

Dostęp dla wszystkich

Wolny dostęp

Ten materiał dostępny jest dla wszystkich czytelników Chcemy Być Rodzicami. Ale możesz otrzymać więcej posiadając Kontro Premium!

Autor

Piotr Celej

Dziennikarz od ponad dekady. Prywatnie miłośnik zdrowej kuchni, sportu i historii.