fbpx
Przejdź do treści

Nie przesadzaj z cynamonem

Norweska Agencja Bezpieczeństwa Żywności (Mattilsynet) ostrzega przed nadmiernym spożyciem cynamonu w okresie świątecznym.

Dopuszczalne dzienne spożycie cynamonu (tolerable daily intake – TDI) to około 40 g. Jednak – jak pisze Medexpress – w okresie Bożego Narodzenia, nie tylko w krajach Europy Północnej, znacząco rośnie apetyt na najróżniejsze tradycyjne wypieki, bogate w tę aromatyczną przyprawę.

Klasycznym przykładem mogą tu być norweskie „skillingsboller”, czyli bułeczki cynamonowe, uwielbiane nie tylko przez dzieci. Ich amatorzy mogą więc dość łatwo przekroczyć bezpieczną wartość TDI.

Cynamon zawiera kumarynę (benzopiron), aromatyczną substancję, która – w większych dawkach – może powodować u zwierząt laboratoryjnych marskość wątroby i uszkodzenie nerek. Do tej pory nie udowodniono jednak jej toksyczności dla ludzi w dawkach możliwych do przyjęcia z pożywieniem zawierającym kumarynę.

Źródło: The Local

Dostęp dla wszystkich

Wolny dostęp

Ten materiał dostępny jest dla wszystkich czytelników Chcemy Być Rodzicami. Ale możesz otrzymać więcej posiadając Kontro Premium!