fbpx
Przejdź do treści

Nawyki żywieniowe przyszłych matek mają znaczenie

Naukowcy z University of Southampton wierzą, że późniejsze zdrowie dzieci może silnie zależeć od nawyków żywieniowych matki w okresie przed zajściem w ciążę.

Badacze są zdania, że potrzebne jest większe zrozumienie roli odżywiania matki w okresie przed zapłodnieniem i jego wpływu na dziecko. Mówią także, że podczas gdy opublikowane dotąd odkrycia dostarczają użytecznych sposobów poprawy zdrowia dzieci, rodzą także wiele pytań.

Przegląd badań, przeprowadzony przez naukowców z Uniwersytetu w Newcastle w Australii wykazał, iż nie ma uniwersalnego konsensusu w sprawie tego, co stanowi optymalną dietę dla kobiet przed, w trakcie i po ciąży. 

Początkowy znaleziono blisko 5000 odpowiednich artykułów, z których ponad 2300 zostało wyczerpująco przeanalizowanych. W artykułach były zawarte badania, mające na celu określenie ogólnego wpływu diety na zdrowie noworodków i niemowląt.

„Naszym celem było zbadanie, czy interwencje dietetyczne miały wpływ na wyniki ciąży”, mówi pani Ellie Gresham, która prowadziła analizę. „Okazało się, że istnieje pozytywny wpływ na masę urodzeniową i zmniejszoną częstość występowania niskiej masy urodzeniowej, dzięki  odpowiednim interwencjom dietetycznym.”

Źródło: www.medicalnewstoda.com

Dostęp dla wszystkich

Wolny dostęp

Ten materiał dostępny jest dla wszystkich czytelników Chcemy Być Rodzicami. Ale możesz otrzymać więcej posiadając Kontro Premium!

Autor

Chcemy Być Rodzicami

Jedyny magazyn poradnikowy dla starających się o dziecko. Starania naturalne, inseminacja, in vitro, adopcja.

Najnowsze artykuły