fbpx
Przejdź do treści

Nadmiar kwasów tłuszczowych omega 6 w diecie przyszłej matki może być szkodliwy dla płodu – donoszą naukowcy

Nadmiar kwasów tłuszczowych omega 6 w diecie przyszłej matki może być szkodliwy dla płodu – donoszą naukowcy
fot.Pixabay

Nowe badania sygnalizują, że spożycie kwasów tłuszczowych omega 6 przed ciążą i w trakcie ciąży może być szkodliwe dla płodu.

W zachodnich społeczeństwach spożycie kwasów tłuszczowych omega 6, szczególnie kwasu linolowego jest zbyt wysokie. Wcześniejsze badania dowiodły, że istnieje związek między nadmiernym spożyciem kwasu linolowego, a ryzykiem wystąpienia chorób serca.

Ostrożnie z omega 6 w ciąży – wnioski z badania

Badania przeprowadzone na ciężarnych szczurach, którym podawano trzy razy większą od zalecanej dziennej dawki kwasów omega 6 wykazały, że w ich wątrobach zwiększyło się stężenie białek zapalnych.  Według naukowców podwyższone stężenie białek zapalnych w wątrobie może prowadzić do podwyższonego ryzyka pojawienia się stanu zapalnego w macicy. Dodatkowo, zarejestrowano, że nadmierna ilość kwasów omega 6 obniża poziom hormonów odpowiedzialnych za wzrost i rozwój płodu. Te zmiany mogą skutkować podwyższonym ryzykiem komplikacji ciążowych i opóźnionym rozwojem płodu.

Jeśli skutki nadmiernego spożycia kwasu linolowego w ciąży są analogiczne u ludzi i szczurów, znaczy to, że kobiety w wieku rozrodczym, szczególnie te planujące ciążę, powinny ograniczyć spożycie tych tłuszczy.

Przebieg badania

Badacze utrzymywali szczurzyce na diecie z wysoką zawartością kwasu linolowego przez 10 tygodni,  następnie zapłodnili je i badali wpływ tej diety na ich zdrowie i na rozwój płodu. Szczególną uwagę poświęcono zmianom w wadze ciała i poszczególnych organów oraz koncentracji białek zapalnych, poziomowi cholesterolu i leptyny (hormon regulujący apetyt, którego wahania łączone bywają z otyłością).

Warto zwrócić uwagę na to, że osoby, w których diecie znajduje się dużo kwasu linolowego, zwykle jedzą dużo tłuszczu w ogóle, również cukru i soli, co może mieć dodatkowy niekorzystny wpływ na zdrowie reprodukcyjne.

Nasze badanie pokazuje, że kobiety, które planują ciążę, powinny przykładać dużą wagę do diety. Dostarczamy kolejnego dowodu na to, że spożywanie określonego typu produktów może mieć negatywny wpływ na rozwój płodu i późniejsze zdrowie dziecka – powiedziała badaczka Deanne Skelly, autorka raportu z badań.

Źródło: Science Daily

Dostęp dla wszystkich

Wolny dostęp

Ten materiał dostępny jest dla wszystkich czytelników Chcemy Być Rodzicami. Ale możesz otrzymać więcej posiadając Kontro Premium!

Autor

Olga Plesińska

Bioetyk, dziennikarka, redaktorka prowadząca Magazyn ChBR. Po godzinach trenuje Roller Derby, fotografuje i opiekuje się kotami.