Przejdź do treści

Mleko matki – najskuteczniejsza naturalna ochrona dla noworodków

Dziecko w łonie matki jest wzmacniane, karmione i chronione. Od momentu narodzin te obowiązki przejmuje mleko matki, zapewniając noworodkom najskuteczniejszą naturalną ochronę przed chorobami i infekcjami poprzez przekazywanie komórek odpornościowych. To zadziwiające, że tak niepozorna substancja odgrywa tak znaczącą rolę, lecz dowody są niepodważalne.

Noworodki budują swoją odporność na choroby i infekcje poprzez tworzenie i nagromadzanie komórek odpornościowych. W mleku matki znajduje się ponad 130 probiotyków, które pomagają chronić jelita dziecka przed różnymi rodzajami drobnoustrojów. Zawiera ono również ponad 415 protein, z których część pomaga zabijać patogeny. Jest także bogate w komórki odpornościowe o zróżnicowanym poziomie. Działając na zasadzie radaru, komórki te mogą wykryć chorobę, zanim pojawią się objawy i w razie potrzeby namnożyć się. Jeśli zaś matka i dziecko są zdrowi, liczba komórek odpornościowych w mleku matki zostaje zredukowana.

Badania przeprowadzone przez Foteini Hassiotou na Uniwersytecie Zachodniej Australii pozwoliły zgłębić wiedzę na temat mechanizmów działania komórek odpornościowych. Wykazały one,  że mleko matki zawiera komórki macierzyste, które wraz z milionem innych komórek są przyjmowane przez niemowlę podczas karmienia piersią każdego dnia. To właśnie one działają jak swojego rodzaju „wewnętrzny system naprawczy” w organizmie dziecka. Badania dotyczące tego tematu wciąż trwają.

Dobroczynne działanie

Mleko matki zawiera również niezbędne tłuszcze, które mają działanie antybakteryjne i w sposób optymalny wspierają rozwój mózgu. Mózg to najtłustszy organ w ciele człowieka, jego masa niemal podwaja się po pierwszych 6 miesiącach. W wieku 2 lat osiąga 80 proc. wielkości mózgu osoby dorosłej. Co ważne, kwasy tłuszczowe zawarte w mleku matki mają wpływ na rozwój dziecka również w późniejszym życiu. Dodatkowo najnowsze badania wykazały, że jedzenie spożywane przez matkę w czasie ciąży i karmienia piersią wpływa na smak płynu owodniowego i mleka. To może kształtować późniejsze preferencje żywieniowe dziecka. Tego bogactwa składników w mleku matki, takich jak białka, tłuszcze, laktoza, witaminy, żelazo, minerały, hormony i enzymy nie da się sztucznie zastąpić. Mleko matki to żywa substancja, która zmienia się z każdym dniem, by zaspokoić rosnące potrzeby dziecka i zapewnić mu prawidłowy rozwój.

Sympozjum na temat karmienia piersią i laktacji

Dostęp dla wszystkich

Wolny dostęp

Ten materiał dostępny jest dla wszystkich czytelników Chcemy Być Rodzicami.

Autor

Chcemy Być Rodzicami

Jedyny magazyn poradnikowy dla starających się o dziecko. Starania naturalne, inseminacja, in vitro, adopcja.