Przejdź do treści

Mamo, podziel się mlekiem

Bycie dawcą krwi czy szpiku staje się coraz bardziej popularne i dobrze widziane przez społeczeństwo. Coraz więcej ludzi decyduje się na taką formę pomocy innym. A co z kobietami, które potrzebują mleka dla swoich nowo narodzonych dzieci? Z pomocą przychodzą banki mleka.

Lepsze cudze niż sztuczne?

CHaBeR News

Jesteś dla nas ważna!

Chcemy być z Tobą w kontakcie, zapisz się do newslettera, aby otrzymywać wartościowe informacje.

Przygotujemy dla Ciebie coś ciekawego i możesz być pewna, że nie zasypiemy Cię mailami.

Najbardziej znaną i najczęściej stosowaną alternatywą dla mleka matki są sztuczne mieszanki mleczne. Wybór na rynku jest już na tyle duży, że można z powodzeniem dostosować produkt do potrzeb dziecka. Niestety, sztuczny pokarm może się okazać niewystarczający, a nawet szkodliwy dla pociechy. W takiej sytuacji warto rozważyć skorzystanie z usług banku mleka.

American Academy of Pediatrics wykazało, że naturalne kobiece mleko, dostarczone przez profesjonalny bank jest drugim, tuż po mleku matki, zalecanym pokarmem dla noworodków oraz  niemowląt.

Bank mleka – co to takiego? Jak działa?

Jest to laboratorium, które zajmuje się pozyskiwaniem, badaniem, przechowywaniem oraz dystrybucją mleka kobiecego. Sam proces oddawania mleka rozpoczyna się w momencie podpisania zgody przez dawczynię i musi być zgodny ze standardami przyjętymi przez Europejskie Stowarzyszenie Banków Mleka.

Bank zaczyna poszukiwanie potencjalnej dawczyni, gdy wpłynie do niego informacja o zapotrzebowaniu na konkretny pokarm. Do prawidłowego przebiegu procedury, poza lekarzem prowadzącym, wymagane jest wsparcie wirusologa oraz bakteriologa.

Pobrane mleko poddaje się badaniom, a także procesowi pasteryzacji, która ma na celu zabicie wirusów i bakterii obecnych w mleku. Pokarm uzyskany w ten sposób należy przechowywać w temperaturze -20ºC maksymalnie przez 3 miesiące. Rozmrożone mleko nadaje się do spożycia przez dobę.

Można było by się spodziewać że kwestia oddawania mleka będzie kontrowersyjnie, ale zaskakująco wiele Polek deklaruje chęć bycia dawczynią pokarmu. I od niemal dwóch lat jest to możliwe także u nas – pierwszy bank mleka w Polsce powstał w 2012 roku w Samodzielnym Publicznym Szpitalu Klinicznym im. prof. W Orłowskiego w Warszawie. Obecnie działają jeszcze dwie placówki – Regionalny Bank Mleka w Toruniu oraz Bank Mleka prowadzony przez Szpital Miejski w Rudzie Śląskiej. Planowane jest utworzenie kolejnych placówek w Warszawie, Krakowie, Gdańsku i Wrocławiu.

 

Źródło: mjakmama24.pl

 

Marlena Jaszczak

absolwentka SWPS, kobieta o wielu talentach.