fbpx
Przejdź do treści

Mama tłusto je, syn będzie pił

Według najnowszych badań naukowców z amerykańskiego Uniwersytetu Rockefellera, matki, które w trakcie ciąży często spożywają tłuste potrawy narażają swoje dzieci na zwiększone ryzyko uzależnienia od alkoholu i papierosów.

Badacze przeprowadzili eksperyment na szczurach, który dowiódł, że potomstwo samic, które w czasie ciąży spożywały produkty o wysokiej zawartości tłuszczu łatwiej uzależnia się od alkoholu i nikotyny, a zazwyczaj od jednego i drugiego jednocześnie.

Badanie polegało za zainstalowaniu w klatce mechanizmu, dzięki któremu zwierzęta po wciśnięciu odpowiedniej dźwigni mogły dożylnie uzyskać dawki alkoholu, nikotyny lub obu substancji naraz.

W wyniku obserwacji gryzoni, naukowcy dowiedli, że młode szczury, wobec matek których w czasie ciąży stosowano wysokotłuszczową dietę wkładały więcej wysiłku w otrzymanie toksycznych substancji niż pozostałe zwierzęta. Szczególne starania wkładały w zdobycie mieszanki alkoholu i nikotyny.

Poprzednia badania tych samych naukowców wykazały, że bogata w tłuszcze dieta powoduje u płodu nadmierny rozwój specyficznych neuronów. W tych z kolei dochodzi do syntezy neuropeptydów czułych na działanie tłuszczu oraz substancji uzależniających. Wysoka aktywność tych neuropeptydów utrzymuje się aż do wieku nastoletniego. Efektem jest  podatność młodych osobników na nagradzające działanie alkoholu i nikotyny.

Opisane badania ilustrują, jak nawyki żywieniowe matek mogą przyczyniać się do nałogów u potomstwa.

Dostęp dla wszystkich

Wolny dostęp

Ten materiał dostępny jest dla wszystkich czytelników Chcemy Być Rodzicami. Ale możesz otrzymać więcej posiadając Kontro Premium!

Autor

Chcemy Być Rodzicami

Jedyny magazyn poradnikowy dla starających się o dziecko. Starania naturalne, inseminacja, in vitro, adopcja.