fbpx
Przejdź do treści

Ksylitol – ratunek dla ciężarnych łasuchów?

ksylitol

Cukier brzozowy, czyli ksylitol, to znany zamiennik tradycyjnego cukru. Czy jednak jest to bezpieczna alternatywna dla kobiet w ciąży?

Ksylitol, xylitol, cukier brzozowy, zdrowy kryształ – takie nazwy nieraz „atakują” nas z fit portali. Czym dokładnie jest popularny słodzik i czy jego stosowanie przez kobiety ciężarne jest bezpieczne?  

Mniej kalorii i zdrowiej  

Ksylitol, oznaczony jako E 967, ma aż o 40% mniej kalorii niż zwykły cukier. Pozostawia również przyjemny, rześki posmak. W odróżnieniu od innych słodzików ksylitol jest bardzo podobny w konsystencji i smaku do wspomnianego już tradycyjnego cukru. Łatwo więc zastosować go jako zamiennik w kuchni. Alternatywne wykorzystanie może przynieść sporo korzyści zdrowotnych. Ksylitol jest bowiem zalecany przy cukrzycy, ponieważ ma niski indeks glikemiczny (IG=8). Nie pobudza trzustki do produkcji insuliny, przez co nie powoduje wzrostu stężenia cukru we krwi i uczucia senności.  

Bez wątpienia te zalety mogą okazać się istotne dla osób cierpiących na cukrzycę ciążową. Również i w innych przypadkach zaleca się zmianę tradycyjnego cukru na ksylitol. Sacharyna w ciąży jest bardzo szkodliwą substancją, może doprowadzić do zaparć, stanów zapalnych oraz osłabienia i ubytków w zębach i kościach. Ksylitol posiada właściwości bakterio- i grzybobójcze. Pomaga w walce z nadkwasotą, wrzodami, Helicobakter pylori, może być też stosowany jako roztwór do płukania jamy ustnej, a nawet przy infekcjach intymnych.  

Ksylitol w ciąży – stosować z rozwagą  

Przy eliminacji cukru tradycyjnego z diety kobiety w ciąży warto zastanowić się nad wprowadzeniem ksylitolu, ale w rozsądnych dawkach. Zbyt duża ilość węglowodanów nie służy bowiem ciężarnej. Cukier brzozowy powinien być stosowany jako zamiennik ograniczonej na czas ciąży sacharyny, nie zaś jako okazja do „zdrowego objadania się słodyczami”. Z pewnością zdrowe będzie zastąpienie części cukru białego lub trzcinowego przez ksylitol oraz częściowo przez inne zamienniki, takie jak: stewia, melasa czy erytol.

Ze względu na swoje właściwości ksylitol powinien być wprowadzany do diety stopniowo. Początkowo należy ograniczyć dawkę dobową do maksymalnie trzech łyżeczek. Większe użycie może doprowadzić do wystąpienia dolegliwości żołądkowych. Ksylitolu nie należy też podawać dzieciom poniżej trzeciego roku życia, a także należy bezwzględnie uważać na naszych pupili. Psy nie tolerują cukru brzozowego i po spożyciu pokarmu, który go zawiera, może wystąpić u nich nawet zagrożenie życia.

Dostęp dla wszystkich

Wolny dostęp

Ten materiał dostępny jest dla wszystkich czytelników Chcemy Być Rodzicami. Ale możesz otrzymać więcej posiadając Kontro Premium!

Autor

Piotr Celej

Dziennikarz od ponad dekady. Prywatnie miłośnik zdrowej kuchni, sportu i historii.