fbpx
Przejdź do treści

Kawa w ciąży – czy powinna być na cenzurowanym?

kawa w ciąży
Czy kawa w ciąży jest całkowicie zakazana? || fot. pixabay.com

Często jednym z pierwszych pytań, które słyszę od swoich pacjentek w ciąży jest: „Pani Magdo, a co z kawą? Będę mogła ją pić?”. Utarło się bowiem przekonanie, że ciąża to czas, gdy kobieta całkowicie powinna zrezygnować ze swojej ulubionej „małej czarnej” – czy słusznie?

Skąd te obostrzenia?

Najprawdopodobniej wynikają z tego, że stan fizjologiczny, którym jest ciąża, niesie za sobą wiele zmian, w szczególności w układzie hormonalnym. Wpływają one między innymi na zmniejszenie wydajności enzymów wątrobowych i tym samym wydłużają metabolizm, a dokładniej mówiąc: czas połowicznego rozpadu kofeiny. W normalnych warunkach u dorosłej kobiety waha się on od 3 do 7 godzin. W trakcie ciąży zaś wydłuża się nawet 3-krotnie. Co ważne kofeina oraz jej metabolity bez problemu przenikają przez łożysko, dlatego też serwowane w nadmiarze mogą oddziaływać na rozwijający się płód. Jego wątroba, która jeszcze jest nie w pełni wykształcona, sprawia, że wydalanie kofeiny z młodego organizmu jest znacznie spowolnione.

W publikacjach naukowych można również znaleźć informację, iż kawa, a dokładniej kofeina w niej zawarta, może mieć wpływ na występowanie przedwczesnego porodu czy niższą masę urodzeniową dziecka. Szacuje się nawet, że spożywanie każdego dnia w trakcie ciąży więcej niż 200 mg kofeiny może wiązać się ze zmniejszeniem masy urodzeniowej noworodka nawet o 70 g.

Kawa w ciąży – bezpieczna dawka

Za bezpieczną dawkę w trakcie ciąży uznaje się do 300 mg kofeiny na dobę. W praktyce oznacza to wypicie 3-4 filiżanek kawy. Co jednak ważne, nigdy nie należy kawą popijać posiłków. Taniny w niej zawarte zmniejszają wchłanianie żelaza (nawet o 70%) i tym samym mogą zwiększać ryzyko wystąpienia niedokrwistości u przyszłej mamy.

Czy kofeina to tylko kawa?

Zdecydowanie nie. I na ten fakt należy zwrócić szczególną uwagę. Kofeinę znajdziemy również w herbacie, kakao, napojach typu cola, energetykach, koktajlach na bazie kawy, czekoladzie, ciastach oraz innych wyrobach czekoladowych.

Jak więc widać, kawa w ciąży nie jest taka zła jak ją malują. Cały czas toczą się jednak badania analizujące wpływ kofeiny na rozwijający się płód. W związku z tym najrozsądniej kierować się zdrowym rozsądkiem i jak we wszystkim – po prostu zachować umiar.

Dostęp dla wszystkich

Wolny dostęp

Ten materiał dostępny jest dla wszystkich czytelników Chcemy Być Rodzicami. Ale możesz otrzymać więcej posiadając Kontro Premium!

Autor

Magdalena Czyrynda-Koleda

Dietetyczka, absolwentka SGGW oraz Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej na kierunku psychodietetyka. Przyjmuje w warszawskiej klinice FertiMedica oraz w poradni Z kaloriami na pieńku. Jak sama o sobie mówi, „niepłodna z rynku wtórnego", choć na pierwotnym też miała nie lada wyzwanie. Mama 6,5-latka z IUI.