fbpx
Przejdź do treści

Kach Błażejewska-Stuhr: „Tabletki nie dadzą takich efektów, jakie mogą przynieść zmiany dietetyczne” – dieta w ciąży pod lupą

dieta w ciąży Kach Błażejewska-Stuhr
Kach Błażejewska-Stuhr || Fot – Maja Sobczak

Czas ciąży to okres, w którym myśli przyszłej mamy w dużej mierze zaprząta zdrowie – zarówno jej, jak i jej dziecka. Jednym z jego kluczowych elementów jest odpowiednia dieta. Niestety, okazuje się, że wciąż wiele osób niewiele o niej wie, czego skutkiem są różne problemy. Na co uważać i jak sobie pomóc? Opowiada w rozmowie z nami dietetyczka Kach Błażejewska-Stuhr.

Jako że pracujesz z kobietami w ciąży, zapewne masz szeroką perspektywę na problemy, z jakimi się zmagają. Jakie pacjentki najczęściej do Ciebie trafiają?

Kach Błażejewska-Stuhr: Zwykle w moim gabinecie pojawiają się panie, które dostały zalecenie pracy dietetycznej wprost od swojego ginekologa. Oznacza to, że faktycznie jakiś problem w obszarze żywienia w ich przypadku jest. Często jest to zbyt wysoki poziom cukru, anemia albo „szalejące” tłuszcze.

Czyli są to problemy, które w zasadzie coraz częściej pojawiają się w kontekście całego społeczeństwa.

To prawda. Weźmy pod uwagę chociażby wspomnianą anemię. W tym przypadku odpowiednia dieta jest bardzo ważne, ale niestety, kobiety często myślą, że jeśli wezmą pigułkę z żelazem, wszystko będzie dobrze. Żelazo z tabletek wchłania się jednak w bardzo niewielkim stopniu, a poza tym, suplementy żelaza są wyjątkowo nieprzyjemne dla kobiet – nasilają zaparcia i inne problemy gastryczne, które i tak panie w ciąży mają. Bardzo zachęcam do tego, żeby nieco bardziej pogimnastykować się właśnie z dietą. Dołożyć jak najwięcej żelaza z roślin i witaminy C, która ułatwia jego wchłanianie. Tym samym znacznie wzmocnimy produkcję hemoglobiny, czyli składnika odpowiadającego za odpowiednie dotlenienie naszych tkanek i wszelkich narządów.

Badania wskazują, że anemia w ciąży może odbić się także na dzieciach, które m.in. pojawiają się na świecie z mniejszą masą urodzeniową.

To prawda, anemia nie jest dobra ani dla dziecka, ani dla mamy. Jeśli chodzi o kobietę, znacznie wpłynie to na jej osłabienie. Mając anemię, nie dostarczamy odpowiedniej ilości wspomnianego tlenu do swoich komórek – jesteśmy śnięte i słabsze, co często kobiety rozumieją jako „naturalny stan w ciąży”. Owszem, może on występować, ale może być też skutkiem zbyt niskiego poziomu żelaza.

Wspomniałaś też o cukrzycy ciążowej.

Zgadza się, nawet około 60 proc. kobiet w ciąży, które jednocześnie mają problem z otyłością, ma zbyt wysoki poziom cukru.

Czyli większość!

Tak, a jak wskazują badania sprzed 2-3 lat, świadomość kobiet na temat żywienia jest naprawdę niewielka, co może tylko pogłębiać tego typu problemy. Ciężarne nie wiedzą, co mają jeść i co jest dla nich dobre, choć mimo wszystko zależy im na tym, żeby odżywiać się prawidłowo. Co więc robią? Biorą suplementy, często w bardzo dużych ilościach – pomimo zaleceń na opakowaniu zamiast jednej pigułki, biorą dwie lub korzystają z 2-3 różnych suplementów, których składniki często się dublują. Mają przy tym poczucie, że w ten sposób wystarczająco o siebie dbają – o siebie i dziecka. Co nie zawsze znajduje odzwierciedlenie w badaniach.

No tak, regularne kontrole swojego stanu zdrowia to podstawa.

Same wykonywanie badań to jedno, istotne jest też to, co z nimi zrobimy. Załóżmy, że u ciężarnej zdiagnozowana zostaje anemia – lekarze po otrzymaniu wyników często dają po prostu suplement i kobiety czują, że biorąc tę pigułkę, załatwiają sprawę. Tabletki nie dadzą jednak takich efektów, jakie mogą przynieść zmiany dietetyczne. Tym bardziej, że jeśli tego typu problemy występują w ciąży, najprawdopodobniej dieta była nieodpowiednia także wcześniej. Warto więc przyjrzeć się problemowi uważniej. Jest to dobra okazja do zmian!

Jest to zapowiedź wywiadu z Kach Błażejewską-Stuhr, który będzie główną rozmową w lipcowym wydaniu naszego e-magazynu! Dowiesz się z niego, jak powinna wyglądać dieta w ciąży i jak może wpłynąć na dziecko oraz przyszłą mamą. Bądź z nami na bieżąco – lipcowy numer już wkrótce!

Dostęp dla wszystkich

Wolny dostęp

Ten materiał dostępny jest dla wszystkich czytelników Chcemy Być Rodzicami. Ale możesz otrzymać więcej posiadając Kontro Premium!

Kach Błażejewska-Stuhr 4

Ekspert

Kach Błażejewska-Stuhr

Jestem dietetykiem klinicznym, psychodietetykiem oraz praktykiem karmiącym swoją rodzinę. Jestem mamą Stasia i Tadzia, a także żoną Macieja. Jak dotąd napisałam dziewięć książek, z czego ostatnią jest „Zdrowe i pełne energii dziecko. Porady mamy dietetyczki”. Prowadzę też bloga, na którego serdecznie Cię zapraszam!

Fot. Krzysztof Opaliński

Autor

Katarzyna Miłkowska

Dziennikarka, redaktorka prowadząca e-magazyn oraz portal Chcemy Być Rodzicami, absolwentka UW. Obecnie studentka V roku psychologii klinicznej na Uniwersytecie SWPS oraz była słuchaczka studiów podyplomowych Gender Studies na UW.

Najnowsze artykuły