Przedwiośnie to czas zrzucania ciepłych kurtek i oczekiwania na nadejście dłuższych, słonecznych dni. Po miesiącach zimy i związanego z nią chłodu, nie mamy jednak często siły, aby cieszyć się w pełni pierwszymi promieniami słońca. Jest to związane z powszechnie znanym przesileniem wiosennym, które objawia się zmęczeniem, sennością i znużeniem. Istnieje jednak sposób na pogorszenie samopoczucia i spadek sił – jogurt !
Wiosna – czas zmian
Okres wiosenny jest idealnym czasem na przeprowadzenie porządków nie tylko w naszych szafach, ale również w codziennych nawykach. Przede wszystkim powinniśmy zwrócić uwagę na nasz jadłospis. Jeżeli zima obfitowała w ciężkostrawne posiłki, pełne tłuszczy i węglowodanów, to nadszedł czas na zmiany. Lekkie posiłki są bogate w makro – i mikroelementy oraz witaminy.
Idealne do przyrządzania takich potraw są niskokaloryczne produkty mleczne, takie jak jogurt. Jest on źródłem nie tylko wapnia, ale poradzi sobie również z niedoborami witaminy A, D, B2 i B12. Wapń odpowiada za prawidłowe przekaźnictwo nerwowe i właściwe funkcjonowanie mózgu, zaś witaminy B2 i B12 pomagają zmniejszyć uczucie zmęczenia. Jogurt ponadto pozytywnie wpływa na naszą odporność, wystawioną na próbę podczas zmiennej, wiosennej aury.
Zastosowanie
Jogurt powinien stać się jednym z głównych składników naszej wiosennej diety. Można go wykorzystać na wiele sposobów. Kilka łyżek jogurtu naturalnego, czosnek i zioła stworzą aromatyczny sos lub dip do warzywnej przekąski. Do obiadu będzie się wspaniale komponował z kruchą sałatą, szczypiorkiem i rzodkiewkami. Może stanowić składnik energetycznego śniadania z płatkami owsianymi na czele, z dodatkiem owoców, orzechów i miodu. Jako przekąska sprawdzi się koktajl owocowo – jogurtowy, zaś w przypadku braku czasu, wystarczy zmieszać jogurt z ulubionym owocem i posiłek gotowy.
„Kubeczek jogurtu to jedna z dwóch zalecanych w przypadku dorosłych oraz jedna z czterech rekomendowanych dzieciom i młodzieży dziennych porcji przetworów mlecznych, które powinny być stałym elementem naszej diety” − przypomina prof. zw. dr hab. n. med. Janina Danuta Piotrowska-Jastrzębska, kierownik Kliniki Pediatrii i Zaburzeń Rozwoju Dzieci i Młodzieży Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku.
Pamiętajmy więc o jogurcie, aby zwalczyć przesilenie wiosenne i pełni energii oraz sił witalnych przywitać długo oczekiwaną wiosnę.
-
E-raport: NATURALNE I ALTERNATYWNE wsparcie płodności
Promocja Produkt w promocji
24,99 zł 12,99 zł
-
Chcemy Być Rodzicami 02/2021 (71) e-wersja
Promocja Produkt w promocji
11,99 zł 5,99 zł
-
Hormony ciążowe bez tajemnic
0,00 zł
-
E-raport: STARANIA O DZIECKO – czas start!
Promocja Produkt w promocji
24,99 zł 12,99 zł
-
Chcemy Być Rodzicami 01/2021 (70) e-wersja
Promocja Produkt w promocji
11,99 zł 5,99 zł
-
Dieta w HASHIMOTO i innych problemach z tarczycą
Promocja Produkt w promocji
59,99 zł 29,99 zł
-
Wasze Historie 12/2020 (6) e-wersja
Promocja Produkt w promocji
9,99 zł 5,00 zł
-
Dieta w PCOS I INSULINOOPORNOŚCI
Promocja Produkt w promocji
59,99 zł 29,99 zł
-
E-raport: TARCZYCA – zrozumieć Hashimoto i inne zaburzenia
Promocja Produkt w promocji
24,99 zł 12,99 zł
-
Chcemy Być Rodzicami 12/2020 (69) e-wersja
Promocja Produkt w promocji
11,99 zł 5,99 zł
-
E-raport: Dieta płodności część 2
Promocja Produkt w promocji
24,99 zł 12,99 zł
-
Wasze Historie 11/2020 (5) e-wersja
0,00 zł
Dostęp dla wszystkich
Wolny dostęp
Ten materiał dostępny jest dla wszystkich czytelników Chcemy Być Rodzicami. Ale możesz otrzymać więcej posiadając Kontro Premium!