Odpowiednia dieta potrafi wspomóc niemalże każdą terapię, a nieprawidłowa znacznie osłabić jej działanie – odnosi się to także do in vitro. Nic więc dziwnego, że wiele kobiet, które są na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej, zadaje sobie pytanie: „Czy może to wpłynąć na skuteczność leczenia?”. Przyjrzyjmy się tematowi nieco bliżej!
Dieta wegańska oznacza odstawienie wszelkich produktów odzwierzęcych. Nieco bardziej skomplikowaną kwestią jest wegetarianizm, ponieważ pojawia się kilka jego odmian. Najpopularniejszą jest laktoowowegetarianizm, co wiąże się z niespożywaniem mięsa, ryb i np. żelatyny, lecz mimo wszystko w menu stosuje się jaja, mleko i wszelkie jego przetwory, a także miód.
Niestety, wciąż pokutuje mit, że tego typu żywienie naraża na wiele niedoborów. Nie jest to prawdą, ponieważ prawidłowo prowadzona dieta jest w stanie zapewnić nam niezbędne składniki odżywcze, a w wielu obszarach jest znacznie bardziej polecana niż dieta mięsożerców.
Dieta wegańska i wegetariańska a in vitro
Jak to jest w przypadku zmagań z płodnością i leczenia in vitro? Na kilka aspektów warto zwrócić szczególną uwagę. Są to m.in. kwasy omega-3, a zwłaszcza EPA i DHA – istotne na wszystkich etapach IVF. Pamiętajmy jednak, że głównym ich źródłem są ryby morskie, których w diecie roślinnej siłą rzeczy nie ma. W takim przypadku wskazana może okazać się ich suplementacja, chociaż to naturalne źródła powinny stanowić podstawę.
„To nie jest tak, że weganka i weganin mają całkowicie skreślone ze swojej diety dobre tłuszcze, absolutnie nie!” – podkreślała w trakcie naszego Facebookowego LIVE’a dietetyczka Magdalena Czyrynda-Koleda. Warto postawić na:
- siemię lniane
- olej lniany
- orzechy
- pestki dyni
- słonecznika
- ziarna sezamu
- olej rzepakowy
- oliwę z oliwek
- awokado
„Weganka bez dwóch zdań powinna zadbać też o suplementację witaminy B12, bo jeśli chodzi o jej źródła, są to produkty odzwierzęce, z definicji wyeliminowane z diety” – dodaje nasza ekspertka. Podkreśla jednak, że dużą przewagą diety roślinnej nad mięsną jest obecność w niej sporej ilości roślin strączkowych, które są istotnym źródłem białka roślinnego.
Co więcej: „Dostarczają L-argininę, czyli aminokwas, który zwiększa ukrwienie narządów rodnych u kobiety i jak pokazują różne badania, zwiększa szansę na zagnieżdżenie się zarodka. Rośliny strączkowe są więc jak najbardziej wskazane u wszystkich kobiet, nie tylko weganek” – dodaje dietetyczka. To co, może warto przygotować dziś hummus, czy dodać do sałatki fasolę?
Więcej o diecie w trakcie leczenia in vitro (nie tylko wegańskiej i wegetariańskiej) dowiesz się z nagrania. Zapraszamy na kolejne LIVE’y – wszelki informacje znajdziesz na naszym Facebook’u. Bądź na bieżąco!
-
E-raport: NATURALNE I ALTERNATYWNE wsparcie płodności
Promocja Produkt w promocji
24,99 zł 12,99 zł
-
Chcemy Być Rodzicami 02/2021 (71) e-wersja
Promocja Produkt w promocji
11,99 zł 5,99 zł
-
Hormony ciążowe bez tajemnic
0,00 zł
-
E-raport: STARANIA O DZIECKO – czas start!
Promocja Produkt w promocji
24,99 zł 12,99 zł
-
Chcemy Być Rodzicami 01/2021 (70) e-wersja
Promocja Produkt w promocji
11,99 zł 5,99 zł
-
Dieta w HASHIMOTO i innych problemach z tarczycą
Promocja Produkt w promocji
59,99 zł 29,99 zł
-
Wasze Historie 12/2020 (6) e-wersja
Promocja Produkt w promocji
9,99 zł 5,00 zł
-
Dieta w PCOS I INSULINOOPORNOŚCI
Promocja Produkt w promocji
59,99 zł 29,99 zł
-
E-raport: TARCZYCA – zrozumieć Hashimoto i inne zaburzenia
Promocja Produkt w promocji
24,99 zł 12,99 zł
-
Chcemy Być Rodzicami 12/2020 (69) e-wersja
Promocja Produkt w promocji
11,99 zł 5,99 zł
-
E-raport: Dieta płodności część 2
Promocja Produkt w promocji
24,99 zł 12,99 zł
-
Wasze Historie 11/2020 (5) e-wersja
0,00 zł
Dostęp dla wszystkich
Wolny dostęp
Ten materiał dostępny jest dla wszystkich czytelników Chcemy Być Rodzicami. Ale możesz otrzymać więcej posiadając Kontro Premium!