fbpx
Przejdź do treści

Jedzenie na wynos przyczyną niepłodności? Naukowcy biją na alarm

jedzenie na wynos przyczyną niepłodności
fot. Pixabay

Zdrowa dieta to podstawa przy staraniach o dziecko. Czy jedzenie na wynos może być przyczyną niepłodności? Odpowiedź na to pytanie znają już naukowcy z Waszyngtonu.

Każdy wie, że częste stołowanie się w restauracjach serwujących fast foody źle kończy się dla naszego zdrowia. Na domiar złego naukowcy z George Washington University znaleźli właśnie związek pomiędzy używaniem opakowań na wynos a podwyższonym ryzykiem zachorowania na raka i niepłodności.

Wszystkiemu winne chemikalia

Mają za zadanie jak najdłużej zachować temperaturę i świeżość dania. Okazuje się jednak, że foliowe i plastikowe pudełka używane do pakowania żywności na wynos, produkowane są z ftalanów.

Jest to jeden z głównych składników podłóg z PCV, lakierów, farb ftalowych, klejów, ale również mydeł i szamponów. Powoduje alergię, dziecięcą astmę i jak udowodniono, może prowadzić do niepłodności.

Jak uważają naukowcy, zawarte w plastikowych opakowaniach plastyfikatory mogą przyczynić się do zaburzeń gospodarki hormonalnej organizmu, co często prowadzi do trudności z zajściem w ciążę.

Jedzenie na wynos przyczyną niepłodności

Badacze z Washington University są również zdania, że substancje te zwiększają ryzyko zachorowania na raka piersi. Tezę udało się udowodnić na podstawie badań przeprowadzonych w latach 2005 – 2014 na 10 tys. grupie ochotników.

W moczu osób, które dzień przed badaniem jadły fast foody z plastikowych opakowań, wykryto o 35 proc. wyższy poziom ftalanów niż u ludzi, którzy zjedli posiłek w domu. U młodzieży wskaźnik ten wynosił czasem nawet 55 proc. więcej.

– To badanie pokazuje, że jedzenie przygotowywane w domu zawiera mniej szkodliwych ftalanów. Są to substancje łączone z niepłodnością, komplikacjami w ciąży i innymi problemami zdrowotnymi – wyjaśniła dr Ami Zota z George Washinton University.

– Przyszłe analizy powinny skupić się na zbadaniu najskuteczniejszych sposobów na wyeliminowanie ftalanów z pożywienia – dodała autorka badań dr Julia Varshavsky.

Źródło: Wprost, Daily Mail

Dostęp dla wszystkich

Wolny dostęp

Ten materiał dostępny jest dla wszystkich czytelników Chcemy Być Rodzicami. Ale możesz otrzymać więcej posiadając Kontro Premium!

Autor

Anna Wencławska

Redaktorka serwisu Chcemy Być Rodzicami. Absolwentka Uniwersytetu Warszawskiego, pasjonatka obcych kultur i języków orientalnych.