fbpx
Przejdź do treści

Jedząc orzechy zapobiegniesz nawrotowi raka piersi

orzechy a rak piersi
Foto: Larisa Birta, Unsplash

W “International Journal of Cancer“ opublikowano badanie, które jest niezwykle istotne dla profilaktyki nawrotu raka piersi. Okazuje się, że spożywanie orzechów po leczeniu raka piersi wiązało się ze znacząco niższym ryzykiem nawrotu lub zgonu z powodu tego nowotworu.

Specjaliści od dawna zalecają orzechy jako składnik zdrowej diety, ponieważ zawierają one dużo korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych, białko, błonnik, witaminy i minerały. Jednak dotychczasowe badania wskazywały głównie na zmniejszone ryzyko chorób układu krążenia. 

Rak piersi najczęstszym nowotworem  

Nie badano wcześniej związku orzechów z rakiem piersi. Jest on najczęściej diagnozowanym nowotworem złośliwym – według danych WHO w roku 2020 stanowił 11,7 proc. wszystkich nowotworów rozpoznanych na świecie (do niedawna najczęściej występował rak płuc). Wśród 3449 osób biorących udział w Shanghai Breast Cancer Survival Study, które przeżyły raka piersi i wypełniły ankietę dotyczącą sposobu odżywiania 5 lat po postawieniu diagnozy, odnotowano 374 zgony w okresie trwającej średnio 8 lat obserwacji.  

Autorzy badań zaobserwowali zależność pomiędzy spożyciem orzechów a ryzykiem nawrotu lub zgonu z powodu raka piersi. Regularne spożywanie orzechów wiązało się z mniejszym o 52 proc. ryzykiem nawrotu choroby i mniejszym o jedną trzecią ryzykiem zgonu, przy czym najniższe ryzyko dotyczyło osób spożywających najwięcej orzechów. Ponadto związek był silniejszy w przypadku osób we wczesnych stadiach choroby, niż w przypadku tych, które były w bardziej zaawansowanych stadiach nowotworu.

Odnotowane spożycie orzechów było stosunkowo niskie, średnio nieco ponad pół uncji (14 gramów) tygodniowo – około 20 orzeszków ziemnych, 14 migdałów lub 16 połówek orzecha włoskiego. Osoby, które jadły powyżej tej ilości, były znacznie mniej narażone na nawrót choroby lub zgon. Lekarze zalecają około dwa i pół razy większą ilość w ramach zbilansowanej diety.  

Jedz orzechy! 

Naukowcy zaznaczyli, że uzyskane wyniki mają zastosowanie do wszystkich rodzajów orzechów, od migdałów, pistacji, orzechów pekan i brazylijskich po orzechy włoskie, laskowe, orzeszki ziemne i orzechy nerkowca. Wcześniejsze eksperymenty laboratoryjne pozwoliły zidentyfikować kilka potencjalnych mechanizmów molekularnych. Wskazują one na hamujący wpływ składników orzechów na ludzkie komórki raka piersi. Za odkryciami mogą również kryć się inne zależności – jak obniżenie poziomu cholesterolu, hamowanie utleniania i regulowanie zaburzeń funkcjonowania komórek. 

Źródło: Nauka w Polsce PAP

Dostęp dla wszystkich

Wolny dostęp

Ten materiał dostępny jest dla wszystkich czytelników Chcemy Być Rodzicami. Ale możesz otrzymać więcej posiadając Kontro Premium!

Autor

Piotr Celej

Dziennikarz od ponad dekady. Prywatnie miłośnik zdrowej kuchni, sportu i historii.