fbpx
Przejdź do treści

Dzieci spożywają zbyt mało potasu i błonnika

Dzieci w wieku od 1 do 3 lat bardzo często nie spożywają odpowiednich ilości kluczowych składników odżywczych.

Według nowych badań zaprezentowanych na tegorocznym konwencie Experimental Biology 2014, stworzenie zaleceń w celu zwiększenia spożycia potasu i błonnika pokarmowego wśród dzieci, powinno być priorytetem dla amerykańskiego 2020 Dietary Guidelines.

Jak dotąd, federalne wytyczne dietetyczne koncentrują się na dorosłych i dzieciach w wieku powyżej 2 lat, natomiast 2020 Dietary Guidelines będzie skierowany do Amerykanów w różnym wieku, począwszy od urodzenia.

Z przedstawionego badania wynika, że dzieci w wieku 1-3 lat zazwyczaj nie spożywają odpowiedniej ilości potasu i błonnika pokarmowego. Na ogół, spożywają 10,4 g błonnika natomiast jego odpowiednie spożycie wynosi 19 g. Podobnie w przypadku potasu – średnią spożywają 2051 mg, czyli prawie o  1000 mg za mało w stosunku do zapotrzebowania.  Poziom niedoborów był podobny u badanych, bez względu na płeć, rasę i pochodzenie etniczne.

Źródło: https://www.medicalnewstoday.com

Dostęp dla wszystkich

Wolny dostęp

Ten materiał dostępny jest dla wszystkich czytelników Chcemy Być Rodzicami. Ale możesz otrzymać więcej posiadając Kontro Premium!

Autor

Marlena Jaszczak

absolwentka SWPS, kobieta o wielu talentach.

Najnowsze artykuły