fbpx
Przejdź do treści

Dietetyczna zielona rewolucja

Moda na koktajle znajduje coraz więcej zwolenniczek w Polsce. Smoothie bary, w których można zamienić kaloryczną babeczkę na zdrowy koktajl, stają się zauważalnym trendem. Na szczególną uwagę zasługuje zielony koktajl, który robi w ostatnim czasie oszałamiającą karierę.

Autorką pierwszego zielonego koktajlu była Victoria Boutenko, która wraz z całą swoją rodziną propaguje surową dietę wegańską. Zwolenniczki tej diety nazywają siebie „green monsters” i zalecają zielone koktajle na śniadanie, obiad i kolację. Według nich, jest to nie tylko sposób na dbanie o szczupłą sylwetkę, ale również remedium na wiele dolegliwości.

Czym jest zielony koktajl?

Jest to mieszanka zielonych owoców i warzyw, w proporcji: 60% owoców i 40% warzyw. Z warzyw najczęściej są wykorzystywane: kapusta pekińska i włoska, sałata, ogórek, natka pietruszki i selera, szpinak, szczaw, rzeżucha, brokuły i rukola. Jednak dozwolone są wszystkie zielone warzywa, ponieważ należy pamiętać o urozmaiceniu koktajli. Z owoców najchętniej wybierane jest kiwi. Ponadto, dopuszczalne jest dodanie wody lub lodu, aby uzyskać odpowiednią konsystencję oraz sok z cytryny, cynamon, syrop z agawy lub łyżeczka miodu do smaku. Można dodać również oleju lnianego lub oliwy z oliwek, aby witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (np. witamina A) charakteryzowały się lepszą biodostępnością . Zielone koktajle należy spożyć od razu po przygotowaniu, ponieważ wtedy zawierają najwięcej substancji odżywczych.

Działanie

Zielone owoce i warzywa to bogactwo witamin i mikroelementów. Koktajle  dostarczają organizmowi sporą dawkę żelaza, fosforu, magnezu, potasu, kwasu foliowego, prowitaminy A, witaminy B, C, E oraz K. Z powodu dużej ilości błonnika działają korzystnie na układ pokarmowy, poprawiają przemianę materii, ponadto oczyszczają i nawadniają organizm. Jest to doskonałe rozwiązanie dla osób żyjących w pośpiechu, ponieważ zajmuje to tylko parę chwil – wystarczy wrzucić składniki do miksera i gotowe!

Zalecenia

Dietetycy polecają zielone koktajle jako przekąskę, będącą uzupełnieniem zdrowego stylu odżywiania. Należy być jednak ostrożnym – dieta oparta wyłącznie na zielonych koktajlach powoduje niedobory niektórych składników odżywczych i w dłuższej perspektywie może prowadzić do anemii i wyniszczenia organizmu.

Zielone koktajle to idealny sposób na polepszenie przemiany materii, oczyszczenie organizmu i urozmaicenie swojej diety. Z niecierpliwością oczekujmy więc wiosny, aby wykorzystać bogactwo świeżych owoców i warzyw do koktajlowego szaleństwa.

Źródła: kobieta.gazeta.pl, cafeteria.pl

Katarzyna Wielgus

Dostęp dla wszystkich

Wolny dostęp

Ten materiał dostępny jest dla wszystkich czytelników Chcemy Być Rodzicami. Ale możesz otrzymać więcej posiadając Kontro Premium!

Autor

Chcemy Być Rodzicami

Jedyny magazyn poradnikowy dla starających się o dziecko. Starania naturalne, inseminacja, in vitro, adopcja.