fbpx
Przejdź do treści

Dieta w ciąży a alergia u dziecka. Czy istnieje związek?

Dieta w ciąży a alergia u dziecka
fot. Pixabay

Czy dieta w ciąży może mieć wpływ na wystąpienie alergii pokarmowych u dziecka? Naukowcy twierdzą, że tak.

Odkryli również, w jaki sposób mama możne zapobiegać ich powstaniu jeszcze w życiu płodowym malucha.

Coraz więcej ludzi cierpi na różnego rodzaju alergie pokarmowe. Za ich powstanie wini się geny, a za rozwój odpowiedzialne jest zanieczyszczone środowisko. Nie bez znaczenia jest również postęp cywilizacyjny.

Współczesna medycyna i rozwinięta technologia dają nam dostęp do środków, które pomagają utrzymać higienę na najwyższym poziomie. Układ odpornościowy, nie mający z czym walczyć, sam szuka w organizmie substancji, które traktuje jak potencjalnych wrogów. W ten sposób zwraca się przeciwko substancjom obiektywnie dla niego neutralnym, np. przeciwko białkom mleka.

Dieta w ciąży a alergia u dziecka

Naukowcy odkryli, że zażywanie kapsułek z rybim olejem przez kobiety w ciąży może w przyszłości obronić dziecko przed niektórymi alergiami pokarmowymi. Rybi tłuszcz chroni przed reakcjami alergicznymi na kurze jajka i orzeszki ziemne – przekonują badacze.

Według 19 badań przeprowadzonych przez Imperial College London, spożywanie oleju rybiego przez ciężarne ogranicza rozwój alergii na orzechy u dzieci aż o 38 proc. Jeżeli chodzi o ryzyko alergii na jaja, spada ono o 30 proc.

Naukowcy odkryli również, że codzienna suplementacja probiotykami przez kobiety w ciąży może zmniejszyć ryzyko wstąpienia u ich dzieci chorób skórnych o podłożu zapalnym (egzema).

Kurze jaja i orzeszki pod lupą

– Alergie pokarmowe i choroby skóry u dzieci to narastający problem na całym świecie – mówi dr Robert Boyle, kierownik badań prowadzonych w Imperial College London. – Chociaż już wcześniej pojawiały się sugestie, że dieta w ciąży może wpływać na ryzyko wystąpienia alergii lub chorób skóry u dziecka, do tej pory nie przeprowadzono tak dogłębnej analizy – dodaje dr Boyle.

Zażywanie oleju przez 20 tygodni ciąży oraz przez pierwsze trzy, cztery miesiące karmienia piersią w znacznym stopniu ogranicza szansę rozwoju uczulenia na kurze jajka u dziecka.

Uczulenie na kurze jaja i orzeszki ziemne to jedne z najczęściej występujących alergii pokarmowych. Może prowadzić do wymiotów, trudności w oddychaniu i szoku anafilaktycznego. Jaj nie może jeść 1 na 20 dzieci, orzechów 1 na 40 dzieci.

Źródło: Daily Mail, Abc Zdrowie

Dostęp dla wszystkich

Wolny dostęp

Ten materiał dostępny jest dla wszystkich czytelników Chcemy Być Rodzicami. Ale możesz otrzymać więcej posiadając Kontro Premium!

Autor

Anna Wencławska

Redaktorka serwisu Chcemy Być Rodzicami. Absolwentka Uniwersytetu Warszawskiego, pasjonatka obcych kultur i języków orientalnych.