fbpx
Przejdź do treści

Dieta pomocna w Hashimoto – zobacz, co mówią eksperci!

Czy dieta może wpłynąć na pracę tarczycy? Oczywiście – potwierdzają to kolejni eksperci. Tym razem zbadano wpływ odżywiania się na Hashimoto.

Przez 3 tygodnie przebadano 180 osób cierpiących na tę chorobę. 108 z nich dostało stworzoną specjalnie na potrzeby badania dietę. Grupa kontrolna liczyła 72 osoby, którym przydzielono dietę niskokaloryczną, bez żadnych szczególnych wytycznych, czy ograniczeń.

Przed rozpoczęciem sprawdzono u uczestników badania między innymi przeciwciała antyTP, anty-TG, TSH, masę ciała i jego skład. Obie grupy zostały ponownie przebadane po trzech tygodniach od zakończenia testów.

Jakie były wyniki?

Zaledwie po 21 dniach u wszystkich pacjentów z grupy eksperymentalnej nastąpił spadek anty-TP oraz anty-TG. Spadki średnio wynosiły około 40 proc. Jak podkreślają eksperci, oznacza to dużą poprawę zdrowia, bowiem im wyższy poziom przeciwciał tarczycy, tym choroba jest agresywniejsza. Zupełnie inny efekt pojawił się w grupie kontrolnej – ich wyniki pogorszyły się.

Dieta w Hashimoto – porady ekspertów:

  • dieta niskowęglowodanowa – około 12-15 proc. dziennej energii pochodzić ma z węglowodanów, reszta to białko i tłuszcze.
  • bogactwo warzyw – szczególnie zielone. Unikać należy jednak takich roślin, które hamują wchłanianie składników odżywczych, jest to na przykład soja, szpinak, czy też warzywa kapustne.
  • mięso – tylko chude części czerwonego i białego mięsa, dozwolone są także ryby.
  • wykluczono między innymi: jajka, rośliny strączkowe, nabiał, pieczywo, owoce i ryż.

Warte zastanowienia

Badanie skomentowała w swoim artykule Dr. Izabella Wentz. Nie ze wszystkimi wnioskami była w stanie się zgodzić. Podkreśliła jednak znaczenie diety bezglutenowej w Hashimoto, bo tak de facto wyglądało odżywianie się w grupie eksperymentalnej.

Pisaliśmy już w naszym portalu o diecie bezglutenowej, której temat nieraz poruszany jest także w kontekście bezpłodności. Wiele wyjaśniła nam wtedy Małgorzata Źródlak, prezeska Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej:

 – Gluten niszczy kosmki jelitowe. Nasze jelito wyścielone jest małymi wypustkami, które wchłaniają składniki odżywcze. Wygląda ono jak dywan z długim włosiem, ale gluten powoduje, że to włosie (kosmki) zanika i błona śluzowa staje się zwyczajnie płaska – to, co jemy nie jest przez organizm wychwytywane. Dlatego ogromne znaczenie na prawidłowa diagnoza i przejście na dietę bez glutenu, która spowoduje, że brakujące kosmki się odbudują – mówiła w rozmowie z nami.

Łącząc wyniki opisanych tu badań oraz wypowiedzi ekspertów możemy śmiało przypuszczać, że coś jest na rzeczy. Nie od dziś wiadomo, jak bardzo pożywienie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Jeśli podejdziemy do tych diet racjonalnie, to jest szansa, że nie tylko przestaniemy sobie szkodzić, ale może też uda nam się wiele komplikacji naprawić.

Źródło: thyroidpharmacist.com

Dostęp dla wszystkich

Wolny dostęp

Ten materiał dostępny jest dla wszystkich czytelników Chcemy Być Rodzicami. Ale możesz otrzymać więcej posiadając Kontro Premium!

Autor

Katarzyna Miłkowska

Dziennikarka, redaktorka prowadząca e-magazyn oraz portal Chcemy Być Rodzicami, absolwentka UW. Obecnie studentka V roku psychologii klinicznej na Uniwersytecie SWPS oraz była słuchaczka studiów podyplomowych Gender Studies na UW. Współautorka książki "Kobiety bez diety".