fbpx
Przejdź do treści

Dieta niskobiałkowa w ciąży? To zły pomysł – sprawdź, dlaczego!

dieta niskobiałkowa
fot. 123rf.com

Dzieci urodzone przez kobiety, których dieta w czasie ciąży nie zawierała wystarczającej ilości białka, poza niedowagą, mogą mieć problemy z nerkami, które wynikają ze zmian zachodzących podczas formowania się narządów w fazie embrionalnej.

Naukowcy z Brazylii odkryli przyczynę nieprawidłowości, jaka zachodzi na poziomie molekularnym, i jej związek ze zjawiskami epigenetycznymi (tj. zmianami w ekspresji genów, które są spowodowane czynnikami środowiskowymi, np. stresem czy nieprawidłową dietą).

Dieta niskobiałkowa a choroby nerek

Zdaniem autorów, od 10% do 13% światowej populacji cierpi na przewlekłą chorobę nerek, która związana jest z wysokim ciśnieniem krwi i zaburzeniami sercowo-naczyniowymi.

„Wiemy, że niskie spożycie białka podczas ciąży prowadzi do 28% spadku liczby nefronów u potomstwa, struktur filtrujących krew w nerkach. Wynikające z tego przeciążenie nefronów ma kilka konsekwencji (…)” – powiedziała Patrícia Aline Boer, autorka badania.

W ostatnich dziesięcioleciach przeprowadzono wiele badań dotyczących powiązań między zdrowiem matki w czasie ciąży a rozwojem dziecka.

Ograniczasz białko? Uważaj!

Powiązania zostały po raz pierwszy zaobserwowane po II wojnie światowej w wyniku tzw. holenderskiego głodu [Hongerwinter], kiedy naziści zablokowali dostawy żywności do Holandii. Badania naukowe wykazały, że dzieci urodzone przez kobiety, które głodowały podczas ciąży w tym okresie, miały niedowagę i wysokie ciśnienie krwi, zmiany w odpowiedzi na stres, problemy z sercem, skłonność do cukrzycy i zwiększoną insulinooporność” – dodaje Patrícia Aline Boer.

Od tego czasu owo zjawisko epigenetyczne zostało dokładniej zbadane przy użyciu modeli eksperymentalnych na zwierzętach. Aby zrozumieć, co na poziomie molekularnym spowodowało zmniejszenie liczby nefronów, naukowcy przeanalizowali ekspresję microRNA i genów docelowych w nerkach płodu szczurów w 17. dniu ciąży.

„Wiemy, że spadek liczby nefronów nie jest efektem genetycznym, ale epigenetycznym” – powiedziała Boer.

Analiza porównawcza między szczurami karmionymi w czasie ciąży regularną dietą białkową a drugą grupą – u której podstawą była dieta niskobiałkowa – wykazała zmiany w 44 microRNA.

„Poprzednie badania wykazały 28% spadek nefrogenezy, a w naszym badaniu odnotowano 28% spadek w komórkach, które powodują powstawanie nefronów. Proporcja była taka sama, co oznacza, że ​​musi istnieć jakiś rodzaj sygnalizacji w okresie embrionalnym, że narząd musi przystosować się do niskiego spożycia białka” – czytamy w News Medical.

Źródło: News Medical

Dostęp dla wszystkich

Wolny dostęp

Ten materiał dostępny jest dla wszystkich czytelników Chcemy Być Rodzicami. Ale możesz otrzymać więcej posiadając Kontro Premium!

Autor

Klaudia Kierzkowska

Absolwentka Uniwersytetu Warszawskiego, miłośniczka podróży, teatru i włoskiej kuchni.