Przejdź do treści

Dieta niskobiałkowa a cukrzyca typu 2

Miliony ludzi na całym świecie jest dotkniętych cukrzycą. Wzrost częstości występowania cukrzycy typu 2 jest związany z globalnym wzrostem otyłości i zmianami w diecie.

Istnieją także czynniki genetyczne wpływające na jej rozwój, a ostatnie badania wskazują, że również środowisko płodu może oddziaływać na pojawienie się choroby.

Nowe badanie, opublikowane w Journal of Clinical Investigation sugeruje, że uboga w białko dieta matki predysponuje jej potomstwo do cukrzycy typu 2.

Ernesto Bernal-Mizrachi, wraz ze  współpracownikami z University of Michigan podzielili ciężarne samice myszy na dwie grupy. Jedna przez cały czas trwania ciąży była karmiona normalną dietą, natomiast druga – żywnością o niskiej zawartości białka.

U potomstwa matek karmionych uboższą dietą, zmalał poziom insuliny oraz liczba komórek β, czyli komórek trzustki, które zajmują się produkcją insuliny. Dodatkowo, okazało się, że gdy myszki dorosły, ich wydzielanie insuliny przez komórki β było wadliwe.

 

Źródło: www.medicalnewstoday.com

Dostęp dla wszystkich

Wolny dostęp

Ten materiał dostępny jest dla wszystkich czytelników Chcemy Być Rodzicami.

Autor

Marlena Jaszczak

absolwentka SWPS, kobieta o wielu talentach.

Najnowsze artykuły