fbpx
Przejdź do treści

Dieta ma znaczenie dla jakości plemników

Według specjalistów z CARE Fertility Group spożywanie ryb, warzyw i orzechów zwiększa szanse na ojcostwo.

Zawarte w tych produktach witaminy C i E oraz cynk i kwas foliowy mają zdaniem specjalistów zapobiegać starzeniu się plemników i chronić ich DNA. Taka informacja może mieć znaczenie szczególnie dla mężczyzn po 40. roku życia, u których stopniowo obniża się płodność.

Na jakość spermy wpływ mają m.in. cytrusy, papryka, truskawki, brokuły i ziemniaki. U mężczyzn po 44. roku życia, którzy jedli te produkty, zaobserwowano o 20 proc. mniej plemników z uszkodzonym DNA niż u tych, którzy nie mieli takiej żywności w swoim jadłospisie. Korzystne działanie na jakość spermy mają także ryby, skorupiaki, orzechy, nasiona i zielone warzywa liściaste.

Dostęp dla wszystkich

Wolny dostęp

Ten materiał dostępny jest dla wszystkich czytelników Chcemy Być Rodzicami. Ale możesz otrzymać więcej posiadając Kontro Premium!