fbpx
Przejdź do treści

Dieta dobra dla wczesnej ciąży – co jeść, czego unikać?

wczesna ciąża dieta
fot. 123rf.com

Dieta we wczesnej ciąży, także tej po transferze, powinna być kontynuacją sposobu żywienia przygotowującego organizm kobiety do zajścia w ciążę. Dieta nadal powinna być wysokoodżywcza i odpowiednio zbilansowana tak, aby zapewnić prawidłowy rozwój zarodka, a później płodu.

Po transferze zarodka, podobnie jak po uzyskaniu ciąży w ramach samodzielnych
starań, należy uwzględniać zalecenia żywieniowe odnoszące się do stanu zdrowia sprzed ciąży. Oznacza to, że jeśli np. jednym z problemów z zajściem w ciążę była insulinooporność, absolutnie nie wolno zarzucać diety z niskim indeksem glikemicznym – trzeba ją kontynuować dla dobra rozwoju ciąży.

WIĘCEJ KALORII?

Energetyczność diety w pierwszym trymestrze ciąży nie ulega zmianie w stosunku do zapotrzebowania na energię przed ciążą. Zmienia się za to zapotrzebowanie na składniki odżywcze.

Dlatego we wczesnej ciąży należy skupić się na odpowiednim wysyceniu organizmu kobiety składnikami odżywczymi, aby nie doprowadzić do niedoborów pokarmowych. O takiej diecie mówi się, że ma wysoką gęstość odżywczą, co oznacza, że każdy spożywany produkt powinien nieść za sobą korzyści zdrowotne.

Głównym źródłem energii w diecie powinny być węglowodany złożone, pochodzące np. z ciemnego pieczywa, kasz, płatków owsianych lub innych zbożowych – ponieważ, oprócz energii, dostarczają dodatkowych cennych składników, jak błonnik czy minerały.

Tłuszcze w diecie powinny pochodzić ze źródeł roślinnych oraz z tłustych ryb morskich, należy unikać tłuszczów zwierzęcych, które nie wnoszą korzyści, a w nadmiarze mogą szkodzić. Białko powinno pochodzić nie tylko ze źródeł zwierzęcych, ale również roślinnych.

NAJWAŻNIEJSZE SKŁADNIKI DIETY

Jak wspomniałam wcześniej, w pierwszym trymestrze zwiększa się zapotrzebowanie na
składniki odżywcze. Będą to między innymi kwas foliowy, witaminy antyoksydacyjne (C
i E), wapń, żelazo, cynk, jod.

Nie oznacza to jednak, że należy te składniki przyjmować w formie suplementów. Przede wszystkim należy starać się uzyskać je z pożywienia. Jedynie kwas foliowy należy dodatkowo suplementować. Generalnie jednak suplementacja w czasie ciąży powinna być dobierana indywidualnie.

PEŁNOWARTOŚCIOWE BIAŁKO

We wczesnej ciąży nie powinno zabraknąć pełnowartościowego białka ze źródeł takich
jak dobrej jakości mięso drobiowe, ryby, jaja, nabiał, nasiona roślin strączkowych. Wybór grupy produktów jest oczywiście sprawą indywidualną. Strączki, oprócz roślinnego białka, mają też niski indeks glikemiczny i zdolność obniżania poziomu cholesterolu – są źródłem wielu cennych składników mineralnych.

TO, CZEGO NIE JEMY

Na koniec warto wspomnieć o tym, czego należy bezwzględnie unikać w diecie. Należy przede wszystkim dbać o bezpieczeństwo mikrobiologiczne żywności. Najprościej mówiąc – należy wyeliminować z diety produkty, które potencjalnie mogą wywołać zatrucie pokarmowe, na które ciężarne są narażone bardziej niż reszta społeczeństwa. Są to:

• surowe i niedogotowane mięso (np. tatar, krwiste steki),
• surowe ryby i surowe owoce morza (np. sushi),
• surowe jaja,
• produkty nadpsute – koniecznie zapamiętaj: usunięcie nadpsutej części, np. jabłka, nie załatwia sprawy, ponieważ pleśń przenika w głąb produktu!,
• produkty z przekroczoną datą przydatności do spożycia,
• produkty z mleka niepasteryzowanego.

W ciąży należy całkowicie zrezygnować ze spożycia alkoholu oraz ograniczyć spożycie soli.

ZWRÓĆ UWAGĘ NA TO, CO PIJESZ

Bardzo ważna jest również podaż płynów, których kobieta ciężarna potrzebuje średnio 2,5 l na dobę. Najlepszym wyborem będą średniozmineralizowane wody mineralne. Ale polecane są również herbaty owocowe, herbata rooibos, kawa zbożowa. Do ugaszenia pragnienia świetnie nada się również mleko. Nie należy spożywać kawy, herbaty czarnej, zielonej, czerwonej i białej do posiłków! Blokują one wchłanianie żelaza, wapnia, magnezu, które są niezwykle istotne w diecie kobiet ciężarnych.

POSTAW NA WARTOŚĆ ODŻYWCZĄ

Podsumowując, szczególnie we wczesnej ciąży, ale również w okresie starań aż do zakończenia karmienia piersią, powinno się usunąć z diety produkty, które nic dla naszego zdrowia nie wnoszą, a dostarczają tylko energii bez witamin czy składników mineralnych.

Oprócz tego, że dieta musi być wysokoodżywcza, powinna również dobrze wpływać na samopoczucie, czyli nie powodować dolegliwości. Warto pamiętać, że nie wszystko,
co zdrowe, jest zdrowe dla wszystkich i pewne produkty uznawane za korzystne mogą być przez nas źle tolerowane.

Dobre samopoczucie nie oznacza tylko braku dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Ma na nie wpływ także spożywanie posiłków, które nam smakują, dlatego ważne, by jeść to, co się lubi. Jeśli jednak bardzo lubi się „sklepowe” słodycze
czy fast foody – czas poszukać ich zdrowych zamienników.

Dostęp dla wszystkich

Wolny dostęp

Ten materiał dostępny jest dla wszystkich czytelników Chcemy Być Rodzicami. Ale możesz otrzymać więcej posiadając Kontro Premium!

Ekspert

Mgr Adrianna Barczyńska

Absolwentka dietetyki na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Od maja 2017 roku współpracuje z kliniką InviMed Katowice, gdzie udziela indywidualnych konsultacji dietetycznych teleporad oraz prowadzi warsztaty z zakresu diety propłodnościowej dla par starających się o dziecko.

Autor

Chcemy Być Rodzicami

Jedyny magazyn poradnikowy dla starających się o dziecko. Starania naturalne, inseminacja, in vitro, adopcja.