fbpx
Przejdź do treści

Dieta bogata we fruktozę podczas ciąży wpływa na potomstwo – w jaki sposób?

Fruktoza w ciąży
Fotserezniy/ 123RF

Jesz dużo cukru w ciąży? To błąd! Naukowcy z University of Otago w Wellington (Nowa Zelandia) udowodnili, że zwiększony poziom spożycia fruktozy w czasie ciąży może powodować znaczące zmiany w metabolizmie matki oraz jej potomstwa.

Badania, przeprowadzone pod kierunkiem dr Clinta Graya z Kliniki Pediatrii i Zdrowia Dziecka, wykazały, że zwiększenie poziomu fruktozy w diecie samic świnek morskich doprowadza do istotnych zmian w stężeniu wolnych kwasów tłuszczowych we krwi ich dzieci. Stało się tak pomimo tego, że one same nie spożywały fruktozy!

Badania zostały opublikowane w międzynarodowym czasopiśmie Frontiers in Endocrinology.

Zła dieta matek – konsekwencje dla dzieci

Współautorka badań, doktorantka Erin Smith stwierdziła: „Poprzednie badania wykazały, że niewłaściwe odżywianie w czasie ciąży może predysponować potomstwo do rozwoju otyłości, cukrzycy i chorób układu krążenia w późniejszym życiu. Jednak brakowało danych badających wpływ zwiększonego spożycia fruktozy przed ciążą i w jej trakcie oraz późniejsze niekorzystne skutki dla laktacji, rozwoju płodu i funkcji metabolicznej potomstwa”.

Jak przeprowadzono badanie?

Świnki morskie podzielono na dwie grupy doświadczalne. Jedna grupa była karmiona dietą kontrolną, druga dietą o zwiększonej ilości fruktozy. Fruktoza stanowiła 16,5% ich diety, co przypomina średnie spożycie cukru przez ludzi w krajach zachodnich, które szacuje się na około 14% średniego dziennego spożycia kalorii.

Eksperymentalna dieta fruktozowa rozpoczęła się na 60 dni przed zapłodnieniem i trwała do końca ciąży.

Co odkryto?

„Odkryliśmy, że fruktoza ma znaczący wpływ na stan metaboliczny ciężarnych samic i zawartość wolnych kwasów tłuszczowych w ich mleku. Dostarczyliśmy również pierwszych dowodów na to, że potomstwo urodzone przez matki karmione fruktozą ma zwiększoną ilość wolnych kwasów tłuszczowych oraz zmieniony metabolizm lipidów, który utrzymuje się przez całe wczesne życie” – mówi Erin Smith, której słowa cytuje portal News medical. W przyszłości fakt ten znacząco zwiększa ryzyko otyłości, insulinooporności, cukrzycy typu 2 i chorób układu krążenia.

Badania sugerują, że to właśnie nieprawidłowa dieta matek, bogata we fruktozę i rafinowane cukry, mogła przyczyniać się do wzrostu chorób metabolicznych u ludzi obserwowanych w ciągu ostatnich 40-50 lat.

Zalecenia WHO

Już w 2015 roku Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleciła zmniejszenie spożycia cukrów prostych do mniej niż 10% ich dziennego zapotrzebowania energetycznego i wskazała dodatkowe korzyści z dalszego ograniczenia jego ilości do poniżej 5%. Ile wynosi średnie spożycie w Polsce? Dowiesz się TUTAJ.

Źródło: News medical

Dostęp dla wszystkich

Wolny dostęp

Ten materiał dostępny jest dla wszystkich czytelników Chcemy Być Rodzicami. Ale możesz otrzymać więcej posiadając Kontro Premium!

Autor

Alina Windyga-Łapińska

Redaktorka portalu Chcemy Być Rodzicami. Absolwentka Uniwersytetu Warszawskiego. Kilka lat przepracowała w dziale HR zagranicznych firm produkcyjnych, podczas urlopu macierzyńskiego rozpoczęła przygodę z dziennikarstwem i social mediami.