fbpx
Przejdź do treści

Dieta bezglutenowa na płodność

przybory kuchenne i rozsypana mąka, na której zapisano palcem napis "gluten free"
fot. Fotolia

Lekarze rzadko, choć częściej niż kiedyś, za niepłodność obwiniają gluten. Na pewno o nim słyszałaś – mniejsze i większe gwiazdy chętnie wyrzucają go z codziennego menu. Możesz nie wiedzieć natomiast, że setki osób nie robią tego, bo marzy im się celebryckie życie, ale dlatego, że muszą. Cierpią na celiakię, która m.in. nie pozwala na poczęcie dziecka.

Nie jest powiedziane, że ciebie również dotknęła ta nieprzyjemna choroba, ale warto wziąć ją pod uwagę, jeśli masz problemy z płodnością. Celiakia najprościej mówiąc to brak tolerancji na gluten, czyli białko znajdujące się np. w pszenicy. Często objawia się bólami brzucha, biegunkami czy wzdęciami, choć to nie reguła.

– Człowiek, który ma problem z glutenem, po prostu gorzej się czuje, cierpi na współistniejące choroby autoimmunologiczne, np. schorzenia tarczycy albo cukrzycę typu I – tłumaczy Małgorzata Źródlak z Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. – Jeszcze inne objawy mają związek z układem nerwowym (depresja), kostnym (osteoporoza) albo rozrodczym i tu można mieć problemy z donoszeniem ciąży – dodaje.

Zobacz także: 10 sposobów na zwiększenie płodności

Płodność a celiakia

Związek pomiędzy płodnością i celiakią nadal zastanawia lekarzy, tak samo jak unikanie glutenu w staraniach. Stephanie M. Moleski z Thomas Jefferson University Hospitals w Filadelfii odkryła jednak, że chore na celiakię częściej borykają się z niepłodnością, komplikacjami w ciąży i rodzą mniej dzieci niż kobiety zdrowe.

Schorzenie zwiększa też ryzyko poronień, przedwczesnego porodu i wymusza cesarskie cięcie. Portal Furtherfood.com pisze jeszcze o innych, równie niepokojących wynikach badań. Te wskazują, że nadwrażliwość na gluten wiąże się z brakiem miesiączki, endometriozą czy niską wagą noworodków.

Dieta bezglutenowa na płodność

Jak mówiła nam Źródlak, kobieta często nawet nie wie, że jest chora, a organizm „odmawia współpracy”. Co wtedy? W grę wchodzi dieta wolna od glutenu, która kosztuje nieporównywalnie mniej od IVF, a jest w stanie dać ten sam efekt.

– Osoby, które przeszły na dietę bezglutenową, nawet po wielu wcześniejszych próbach i poronieniach, zostają rodzicami – przekonywała prezes wspomnianego stowarzyszenia. Zanim usłyszysz, że czeka cię tylko leczenie pozaustrojowe, możesz spróbować przejść na dietę „gluten-free”.

Zobacz także:

Dieta wegetariańska w staraniach o dziecko

Tu kupisz najnowszy magazyn Chcemy Być Rodzicami

Źródło: furtherfood.com

Dostęp dla wszystkich

Wolny dostęp

Ten materiał dostępny jest dla wszystkich czytelników Chcemy Być Rodzicami. Ale możesz otrzymać więcej posiadając Kontro Premium!

Autor

Karolina Błaszkiewicz

dziennikarka. Związana z magazynem Chcemy Być Rodzicami i z natemat.pl