fbpx
Przejdź do treści

Czy w ciąży można jeść sushi? Zdania są podzielone

sushi w ciąży kobieta zdrowie surowa ryba dieta ciąża bakterie
fot. 123rf.com

Kobiety ciężarne wielokrotnie zastanawiają się, co mogą jeść, a z czego powinny zrezygnować. Jakie produkty umieścić na czerwonej liście, by nie wyrządzić krzywdy rozwijającemu się płodowi? Produkty zakazane w ciąży wciąż budzą wiele kontrowersji, bo zdaniem jednych niektóre z nich są bezpieczne, a zdaniem innych – zakazane. Czy sushi to produkt, którego należy unikać? A może wręcz przeciwnie – nie należy się go obawiać?

Czy w ciąży można jeść sushi?

Sushi to ciesząca się ogromną popularnością japońska potrawa, która powstaje na bazie gotowanego ryżu z charakterystycznymi dodatkami – surową rybą, owocami morza czy warzywami. Wyróżniamy wiele rodzajów sushi np. maki, nigiri czy temaki. Zatem czy ciężarna może jeść sushi? To dość kontrowersyjna kwestia. Jednak zdaniem dr Lawrence Stiit – ginekologa położniczego: „Kobiety w ciąży nie powinny jeść sushi, ponieważ surowa ryba może narazić dziecko na działanie bakterii”. To samo dotyczy surowych wędlin. Surowych ryb należy unikać już od pierwszych dni po zapłodnieniu, ponieważ ryzyko już od samego początku jest stosunkowo wysokie.

By uniknąć komplikacji rozwojowych, dr Stitt zachęca kobiety w ciąży, aby po prostu zrezygnowały (choć może to być trudne) ze swoich ulubionych sashimi lub nigiri na czas trwania ciąży.

Surowa ryba w ciąży, ale także owoce morza, mogą być źródłem bakterii chorobotówryczych np. Listeria monocytogenes, Toxoplasma gondii, Campylobacter, Salmonella.

By uniknąć jakichkolwiek niebezpiecznych powikłań, z jedzenia sushi zawierającego surową rybę czy owoce morza, w czasie ciąży należy zrezygnować.

Czy gotowana ryba jest bezpieczna dla kobiet w ciąży?

Jak najbardziej. W pełni ugotowana ryba czy owoce morza mogą być spożywane przez kobiety spodziewające się dziecka. Jest jednak jeden warunek – należy unikać ryb bogatych w rtęć. Doskonale sprawdzą się – łosoś, śledź, anchois i krewetki. Tym samym sushi z ugotowaną rybą, krewetkami czy warzywami jest bezpiecznym, zdrowym i wartościowym pożywieniem dla przyszłej mamy.

„Głównym wpływem infekcji pasożytniczej przenoszonej przez ryby na kobiety w ciąży jest niedokrwistość i zmieniona odporność, które mogą zwiększać ryzyko infekcji u matki” – wynika z ankiety przeprowadzonej w Obstetrical & ginekological. „Główne skutki dla płodu obejmują ograniczenie wzrostu wewnątrzmacicznego i poród przedwczesny” – czytamy w raporcie.

Źródło: Romper

Dostęp dla wszystkich

Wolny dostęp

Ten materiał dostępny jest dla wszystkich czytelników Chcemy Być Rodzicami. Ale możesz otrzymać więcej posiadając Kontro Premium!

Autor

Klaudia Kierzkowska

Absolwentka Uniwersytetu Warszawskiego, miłośniczka podróży, teatru i włoskiej kuchni.