fbpx
Przejdź do treści

Czerwone mięso a rak piersi

Istnieje wiele znanych czynników ryzyka, które mogą zwiększyć prawdopodobieństwo zachorowania na raka piersi – w tym płeć, wiek, historia rodziny, otyłość i konsumpcja alkoholu.

Nowe badania opublikowane w British Medical Journal wykazały, że wyższe spożycie czerwonego mięsa w okresie wczesnej dorosłości może również być jednym z czynników ryzyka.

Istnieją dwa rodzaje raka piersi: nieinwazyjny, który pozostaje na miejscu, w tkance sutka oraz inwazyjny, który rozprzestrzenia się do innych części ciała. Rak piersi jest najczęstszym inwazyjnym nowotworem wśród kobiet na całym świecie.

American Cancer Society (ACS) twierdzi, że rak piersi jest drugą najczęstszą przyczyną zgonów z powodu nowotworów u kobiet.

Badania

Nowe badanie skupiło się na ustaleniu związku pomiędzy źródłami białka w diecie człowieka w okresie wczesnej dorosłości a ryzykiem zachorowania na raka piersi.

W kwestionariuszu na temat diety, który wypełniały uczestniczki badania, wymieniono różne rodzaje żywności, które oceniano w kategoriach częstotliwości spożywania, od „nigdy lub rzadziej niż raz na miesiąc” do „sześć lub więcej razy dziennie”.

Badanie wykazało, że wyższe spożycie produktów zawierających czerwone mięso, w okresie wczesnej dorosłości wiązało się z większym o 22% ryzykiem zachorowania na raka sutka.

Odwrotnie, wyższe spożycie drobiu podczas wczesnej dorosłości, było związane z mniejszą częstością występowania raka sutka u kobiet po menopauzie.

Zastąpienie jednej porcji mięsa czerwonego dziennie porcją innej żywności wysokobiałkowej, takiej jak rośliny strączkowe, drób, ryby i orzechy, wiązało się z o 14% mniejszym ryzykiem raka piersi w ogóle, oraz przedmenopauzalnego raka sutka.

Źródło: https://www.medicalnewstoday.com

Dostęp dla wszystkich

Wolny dostęp

Ten materiał dostępny jest dla wszystkich czytelników Chcemy Być Rodzicami. Ale możesz otrzymać więcej posiadając Kontro Premium!

Autor

Marlena Jaszczak

absolwentka SWPS, kobieta o wielu talentach.