fbpx
Przejdź do treści

Cząsteczki zawarte w brokułach są pomocne w profilaktyce i leczeniu raka – dowiedli naukowcy

Cząsteczki zawarte w brokułach są pomocne w profilaktyce i leczeniu raka - dowiedli naukowcy
fot.Pixabay

Brokuły i inne warzywa z rodziny krzyżowych (kalafior, kapusta, brukselka, jarmuż) zawierają molekułę, która dezaktywuje gen biorący udział w powstawaniu wielu typów nowotworów. Wyniki badań naukowców z Beth Israel Deaconess Medical Center pokazują, że oddziaływanie na gen znany jako WWP1 składnikiem zawartym w brokułach powstrzymuje wzrost guzów u myszy z wszczepionym nowotworem.

Zatrzymać rozwój raka

Związki zawarte w warzywach krzyżowych mają brać udział w procesie dezaktywacji genu WWP1, który bierze udział w powstawaniu nowotworu. Substancje te mogą hamować rozwój istniejącego już nowotworu oraz powodować jego zmniejszenie. Te informacje mogą być wykorzystane nie tylko w celu kontrolowania wzrostu nowotworu lecz także w profilaktyce chorób nowotworowych, na przykład u osób obciążonych ryzykiem zapadnięcia na raka.

W artykule opublikowanym w magazynie Science zespół badawczy pod kierownictwem doktora Piera Paolo Pandolfi przedstawił wyniki badań, w których wspomniane molekuły zawarte w brokułach spowodowały zatrzymanie wzrostu nowotworu u myszy.

Naturalna obrona przed nowotworem

Jeden ze znanych już naukowcom genów odpowiadających za hamowanie wzrostu guzów – PTEN, aktywowany jest za sprawą pewnego enzymu, którego wydzielanie może być regulowane przez cząsteczki zawarte w warzywach krzyżowych.

Doktor Pandolfi i jego współpracownicy przeanalizowali molekuły i związki, które regulują funkcję PTEN i powodują jego aktywację. Przeprowadzili serię eksperymentów na komórkach mysich i ludzkich, które wykazały, że gen WWP1, który bierze udział w rozwoju nowotworu, wytwarza enzym, który powoduje dezaktywację PTEN – gen „walczący” z nowotworem. Wyłączając WWP1 przy pomocy substancji zawartych w brokułach, można jednocześnie sprzyjać włączeniu PTEN.

Myszom z wszczepionym nowotworem podawano wyizolowane z brokułów substancje i zaobserwowano naturalne wyłączenie WWP1, co umożliwiło aktywację PTEN.

Jak dużo trzeba by zjeść warzyw krzyżowych, by pokonać raka?

Według doktora Yu-Ru Lee z zespołu badawczego Beth Israel Deaconess Medical Center, by uzyskać antynowotworowe działanie warzyw krzyżowych, trzeba by jeść prawie 3 kg brukselki dziennie, co jest oczywiście niemożliwe. Zespół badaczy poszukuje możliwości zastosowania zdobytej wiedzy w praktyce. Planowane są dalsze badania nad substancjami dezaktywującymi gen powodujący nowotwory oraz możliwością wykorzystania badanych cząsteczek w produkcji leków.

Źródło: Science Daily

Dostęp dla wszystkich

Wolny dostęp

Ten materiał dostępny jest dla wszystkich czytelników Chcemy Być Rodzicami. Ale możesz otrzymać więcej posiadając Kontro Premium!

Autor

Chcemy Być Rodzicami

Jedyny magazyn poradnikowy dla starających się o dziecko. Starania naturalne, inseminacja, in vitro, adopcja.