fbpx
Przejdź do treści

Co zmniejsza ryzyko alergii u dziecka? Jest jeden taki składnik w diecie matki karmiącej – jaki?

alergia u dziecka
fot. 123rf.com

Dieta jest niezwykle istotnym elementem naszego życia. Kiedy para zaczyna starać się o dziecko, zainteresowanie żywieniem często wzrasta. Podobnie jak w czasie ciąży i podczas karmienia piersią. Kobiety zastanawiają się wtedy, co mogą jeść, czego powinny unikać, jak dane produkty wpływają na dziecko – jak to zatem jest z krowim mlekiem?

Mleko w diecie matki karmiącej

Naukowcy ze szwedzkiego Chalmers University of Technology przyjrzeli się dziecięcym alergiom. W tym celu przeprowadzili ankiety wśród 500 szwedzkich mam. Ankiety dotyczyły ich zwyczajów żywieniowych oraz rozpowszechnienia alergii wśród ich dzieci (pod uwagę brano moment, gdy maluchy miały rok).

„Okryliśmy, że matki zdrowych roczniaków spożywały podczas okresu karmienia piersią więcej krowiego mleka niż matki rocznych alergików. Chociaż skojarzenie jest jasne, nie twierdzimy, że picie mleka krowiego byłoby generalnym lekarstwem na alergie pokarmowe” – mówi Mia Stråvik, autorka badania, której słowa cytuje portal News Medical.

Jak tłumaczy profesorka Ann-Sofie Sandberg, możliwe wyjaśnienie bazuje na zawartych w mleku substancjach. Ma ono w sobie m.in. takie, które pobudzają układ odpornościowy. Na wczesnym etapie życia dziecka pojawia się zaś moment, gdy konieczna jest właśnie stymulacja jego układu immunologicznego, ponieważ pozwala to rozwinąć tolerancję na różne pokarmy.

Nietolerancja, alergia, moda – co jest czym?

Autorka badania podkreśla również, że – owszem – czynników wpływających na pojawienie się alergii jest wiele. Niestety, na część z nich, jak np. czynniki genetyczne, nie mamy wpływu, a akurat na dietę możemy oddziaływać.

W dzisiejszych czasach młode kobiety dość często unikają picia mleka, częściowo z powodu panujących trendów i obaw, z których niektóre powiązane są z dietetycznymi mitami.

Mia Stråvik, autorka badania

Zaznacza również, że alergia na mleko jest wśród dorosłych rzadkością. Większość kobiet może więc bez żadnego problemu spożywać mleko i produkty mleczne. Czym innym jest nietolerancja laktozy – organizm nie jest wtedy w stanie rozłożyć cukrów pochodzących z mleka. W takim przypadku tolerowane są jednak produkty mleczne bez laktozy, których wybór w sklepach jest coraz większy.

Co jeszcze warto wiedzieć w kontekście alergii pokarmowych i wspomnianej nietolerancji? „Pojęcia te są bardzo często używane zamiennie, tymczasem dotyczą innych schorzeń i mają w pewnych aspektach odmienny przebieg. Mylenie alergii z nietolerancją może znacząco wpłynąć na szybkość rozpoznania choroby oraz rozpoczęcia właściwego leczenia” – przytaczaliśmy słowa specjalistów na naszym portalu. Więcej na ten temat przeczytasz tutaj: KLIK

Źródło: News Medical

Dostęp dla wszystkich

Wolny dostęp

Ten materiał dostępny jest dla wszystkich czytelników Chcemy Być Rodzicami. Ale możesz otrzymać więcej posiadając Kontro Premium!

Autor

Katarzyna Miłkowska

Dziennikarka, redaktorka prowadząca e-magazyn oraz portal Chcemy Być Rodzicami, absolwentka UW. Obecnie studentka V roku psychologii klinicznej na Uniwersytecie SWPS oraz była słuchaczka studiów podyplomowych Gender Studies na UW. Współautorka książki "Kobiety bez diety".