fbpx
Przejdź do treści

Co mają wspólnego mikrobiom jelit z agresywnym rakiem prostaty? 

rak prostaty rak prostaty dieta badania nowotwór męskie sprawy diagnostyka

Naukowcy z Cleveland Clinic w USA po raz pierwszy wykazali, że cząsteczki związane z dietą w jelitach są związane z agresywnym rakiem prostaty, co sugeruje, że zmiany w diecie mogą pomóc zmniejszyć ryzyko. Wyniki badania zostały opublikowane w czasopiśmie “Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention”. 

Badacze przeanalizowali dane od pacjentów wcześniej zapisanych do badania prostaty, płuc, jelita grubego i jajników. Naukowcy zbadali podstawowe poziomy niektórych odżywczych składników odżywczych i metabolitów (produktów ubocznych wytwarzanych podczas rozkładu substancji w jelitach) znajdujących się w surowicy krwi pacjentów przed rozpoznaniem raka prostaty

Jaka dieta zwiększa ryzyko raka prostaty? 

Odkryliśmy, że mężczyźni z wyższym poziomem niektórych cząsteczek związanych z dietą są bardziej narażeni na rozwój agresywnego raka prostaty. Kontynuując nasze badania w tej dziedzinie, mamy nadzieję, że pewnego dnia cząsteczki te będą mogły zostać wykorzystane jako wczesne biomarkery raka prostaty i pomóc w identyfikacji pacjentów, którzy mogą modyfikować ryzyko choroby poprzez zmianę diety i stylu życia.  

– powiedział dr S. Sharifi, dyrektor Centrum Badań Nowotworów Układu Płciowego Cleveland Clinic. 

Naukowcy porównali poziomy w surowicy zdrowych pacjentów i tych, u których później zdiagnozowano raka prostaty i zmarli z powodu tej choroby. Badacze odkryli, że mężczyźni z podwyższonym poziomem metabolitu zwanego fenyloacetyloglutaminą (PAGln) byli około dwa do trzech razy bardziej narażeni na diagnozę śmiertelnego raka prostaty.  

Ten metabolit jest wytwarzany, gdy drobnoustroje w jelitach rozkładają fenyloalaninę, aminokwas występujący w wielu roślinnych i zwierzęcych źródłach białka, takich jak mięso, fasola i soja. Oprócz PAGln naukowcy odkryli również, że podwyższony poziom dwóch składników odżywczych obfitujących w produkty zwierzęce, w tym czerwone mięso, żółtka jaj i wysokotłuszczowe produkty mleczne, zwane choliną i betainą, również wiązały się ze zwiększonym ryzykiem agresywnego raka prostaty. 

Jaka dieta, by uniknąć choroby? 

Chociaż te składniki odżywcze i metabolity jelitowe były wcześniej badane w chorobach serca i udarze, po raz pierwszy metabolity mikrobiomu jelitowego zostały przebadane klinicznie w odniesieniu do skutków raka prostaty.  

Co ciekawe, odkryliśmy, że PAGln wiąże się z tymi samymi receptorami, co beta-blokery, które są lekami powszechnie przepisywanymi w celu obniżenia ciśnienia krwi i późniejszego ryzyka wystąpienia incydentów sercowych. Sugeruje to, że część silnej skuteczności beta-blokerów może wynikać z blokowania aktywności metabolitu. Nowe spostrzeżenia wyłaniają się z wielkoskalowych zestawów danych klinicznych, które pokazują, że stosowanie beta-blokerów wiąże się również z niższą śmiertelnością z powodu raka prostaty.  

– napisali w skrypcie badania naukowcy. 

Zespół badawczy w przyszłości będzie również nadal badał wiarygodność stosowania choliny, betainy i PAGln jako biomarkerów agresywnego raka prostaty. Badania były wspierane przez National Cancer Institute i National Heart, Lung and Blood Institute, a także przez Fundację Raka Prostaty.  

Źródło: https://www.sciencedaily.com/

Dostęp dla wszystkich

Wolny dostęp

Ten materiał dostępny jest dla wszystkich czytelników Chcemy Być Rodzicami. Ale możesz otrzymać więcej posiadając Kontro Premium!

Autor

Piotr Celej

Dziennikarz od ponad dekady. Prywatnie miłośnik zdrowej kuchni, sportu i historii.