Przejdź do treści

Budowa oocytów kobiet z nadwagą lub otyłością może wpływać na in vitro i zdrowie przyszłego dziecka – sprawdź, co odkryli naukowcy!

jakość oocytów
Fot Rostislav Zatonskiy/ 123RF

Jakość oocytów ma duże znaczenie w procesie zapłodnienia. Okazuje się także, że ich skład może wpływać na powodzenie leczenia in vitro oraz zdrowie przyszłych dzieci.

Komórki pod lupą

Naukowcy odkryli, że oocyty (niedojrzałe komórki jajowe) kobiet z otyłością lub nadwagą mają niższe stężenie kwasów omega-3. Badanie składu lipidowego komórek jajowych przeprowadzono na 922 komórkach uzyskanych podczas leczenia in vitro. Grupa liczyła 205 kobiet – zarówno o masie ciała w normie, jak i z nadwagą oraz otyłością. Okazało się, że kobiety o masie ciała przekraczającej normę miały oocyty o odmiennym składzie lipidowym.

Warto w tym kontekście podkreślić, że kwasy tłuszczowe omega-3 są bardzo istotnym składnikiem diety (znajdziemy je m.in. w tłustych rybach, orzechach, siemieniu lnianym). Niestety, często w naszym menu jest ich zbyt mało, a zbyt dużo jest kwasów omega-6, które same w sobie przyczyniają się do obniżenia poziomu omega-3. Jest to w pewnym sensie błędne koło, a opisywany tu mechanizm – związany właśnie z dietą – przypuszczalnie wpływa na wspomniany zbyt niski poziom kwasów omega-3 właśnie komórkach jajowych. Spostrzeżenia lekarzy przytacza news-medical.net.

Dlaczego jest to tak ważna informacja? – Otyli pacjenci mają zwykle gorsze wyniki IVF, które przypisuje się całej gamie motywów. Odkrycie to podkreśla inną możliwą przyczynę tych słabszych rezultatów – wyjaśnia dr Roberto Matorras-Weinig, który odpowiadał za prowadzenie badania.

Co więcej, jedną z konsekwencji otyłości ciężarnej są narodziny dzieci o dużej masie ciała – występuje tzw. makrosomia. Wiąże się to także z ryzykiem otyłości w przyszłości. – Do dziś przypisywano to otyłości matki w czasie ciąży oraz nieprawidłowej diecie w dzieciństwie. Jednak nasze odkrycia wskazują, że problemy tych dzieci mogą zaczynać się jeszcze przed poczęciem, ze względu na gorszy skład lipidowy komórki jajowej, która je stworzyła – dodaje ekspert.

Jakość oocytów – na co uważać?

Co jeszcze może wpływać na jakość komórek jajowych? Pisaliśmy o endometriozie – badania wskazują, że może ona skutkować nieprawidłowościami w budowie oocytów, m.in. nieprawidłową liczbą i jakością mitochondriów w owych oocytach, a także zaburzeniami w morfologii wrzeciona podziałowego [więcej: TUTAJ]. Niekorzystnie oddziałuje też stres oksydacyjny – jeśli w płynie pęcherzykowym jest zbyt wiele wolnych rodników, zdolność zapładniająca oocytu spada.

Chcesz wiedzieć więcej o wspomnianych kwasach tłuszczowych omega-6? Sprawdź artykuł: „Nadmiar kwasów tłuszczowych omega-6 w diecie przyszłej matki może być szkodliwy dla płodu – donoszą naukowcy” – oto kolejne informacje o tym, że warto zwracać uwagę na ich poziom spożycia.

Opisane badanie opublikowano w czasopiśmie Fertility & Sterility. Kierował nim dr Roberto Matorras-Weinig, wykładowca na Wydziale Medycyny i Pielęgniarstwa UPV/EHU.

Źródła informacji: news-medical.net / ehu.eus

Dostęp dla wszystkich

Wolny dostęp

Ten materiał dostępny jest dla wszystkich czytelników Chcemy Być Rodzicami. Ale możesz otrzymać więcej posiadając Kontro Premium!

Autor

Katarzyna Miłkowska

Dziennikarka, redaktorka prowadząca e-magazyn oraz portal Chcemy Być Rodzicami, absolwentka UW. Obecnie studentka V roku psychologii klinicznej na Uniwersytecie SWPS oraz była słuchaczka studiów podyplomowych Gender Studies na UW.

Najnowsze artykuły